back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κόσοβο: Ο πρώην πρόεδρος Θάτσι δηλώνει αθώος στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε σήμερα αθώος σε 10 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την έναρξη της δίκης του ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη.

Κατηγορείται για διωγμό, φόνους, βασανιστήρια και καταναγκαστικές εξαφανίσεις ανθρώπων κατά την περίοδο της εξέγερσης (1998-99) που έφερε τελικά την ανεξαρτησία από τη Σερβία και τον έκανε ήρωα μεταξύ των συμπατριωτών του.

Ο Θάτσι και τρεις συγκατηγορούμενοί του, όλοι πρώην στενοί συνεργάτες στον ανταρτικό Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (KLA) και αργότερα στην πολιτική όταν αποκαταστάθηκε η ειρήνη, δήλωσαν όλοι αθώοι λίγο μετά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης.

«Κατανοώ το κατηγορητήριο και είμαι εντελώς αθώος», δήλωσε ο Θάτσι στο δικαστήριο.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη της αλβανικής πλειοψηφίας του Κοσόβου (90%), πιστεύεται πως σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης, όταν το Κόσοβο εξακολουθούσε να είναι επαρχία της Σερβίας υπό τον τότε πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η δίκη, η οποία διεξάγεται από διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς, άρχισε με τις εναρκτήριες δηλώσεις της εισαγγελίας και τις τρεις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Θυμάτων του πολέμου του Κοσόβου.

Ο Θάτσι, 54 ετών, παραιτήθηκε από πρόεδρος λίγο μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και τέθηκε υπό κράτηση στη Χάγη.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα