Νέες πιέσεις για διευκολύνσεις προς τους δανειολήπτες αλλά και μέτρα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων πρόκειται να ασκήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και των servicers στη συνάντηση που θα έχουν εκτός απροόπτου σήμερα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί η αύξηση των ρυθμίσεων ακόμη και για ενήμερα δάνεια καθώς αρκετοί δανειολήπτες άρχισαν ήδη να “αγκομαχούν”, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των επιτοκίων στις δόσεις αποπληρωμής του δανείου αλλά να σημειωθεί και γενναιότερη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
Ιδιαίτερη πίεση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών προς τις διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να ασκηθεί για τον τελικό αριθμό που δανειοληπτών που εν τέλει θα επιδοτηθούν από τις τράπεζες ως ευάλωτοι δανειολήπτες.
Συγκεκριμένα θα ζητηθεί η αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε το πρόγραμμα ενίσχυσης να συμπεριλάβει περισσότερους δανειολήπτες. Έως σήμερα έχει εγκριθεί η επιδότηση κατά 50% των τόκων των δόσεων των στεγαστικών δανείων μόνο για 1500 δανειολήπτες που θα ξεκινήσει εντός του Απριλίου ,ενώ βρίσκονται στην “ουρά” για την οριστική υποβολή άλλοι 21.000 ενήμεροι δανειολήπτες ένα μέρος των οποίων αναμένεται να εγκριθεί η επιδότηση των δανείων τους. Η αρχική συμφωνία Κυβέρνησης και τραπεζών προέβλεπε επιδότηση των τόκων των δόσεων στεγαστικών δανείων για ένα έτος για 30.000 νοικοκυριά.
Όσον αφορά τα τραπεζικά μεγέθη σε δάνεια και χορηγήσεις αυτά συνεχίζουν να αποκλίνουν σημαντικά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρά τις μικρές αυξήσεις που δόθηκαν στα επιτόκια καταθέσεων η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων έφτασε το 5%.
Οι εξελίξεις στο πεδίο της στεγαστικής πίστης με τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων από την ΕΚΤ που έφτασαν το 3% έχει στρέψει το ενδιαφέρον των δανειοληπτών στην επιλογή του σταθερού επιτοκίου που κατά μέσο όρο κυμαίνεται, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο 4% και σε υψηλότερο βέβαια επιτόκιο εάν πρόκειται για επιχειρηματικό ,επαγγελματικό η καταναλωτικό δάνειο .Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υποψήφιων δανειοληπτών σε ποσοστό 80%-90% ,σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος συστημικής τράπεζας ,στρέφεται για να αποφύγει τον επιτοκιακό κίνδυνο σε δάνειο με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα τουλάχιστον 3-5 χρόνια και κυμαινόμενο στη συνέχεια ευελπιστώντας ότι έως τότε θα χαλαρώσει η νομισματική πολιτική και θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ. Όλα αυτά παρότι, έως πέρυσι, οι περισσότεροι δανειολήπτες επέλεγαν εξ αρχής στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς ήταν φτηνότερο σε σχέση με σταθερό επιτόκιο.
Όσον αφορά το ερώτημα το που θα φθάσουν τα επιτόκια άρα και οι δόσεις των στεγαστικών δανείων, δεν αποκλείεται, μαζί με το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, να φτάσουν σε ποσοστό 6,5%.
Σήμερα, με το Euribor τριμήνου να έχει πιάσει το 3% και το τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου να διαμορφώνεται με το περιθώριο κέρδους των τραπεζών στο 5,50%, η δόση π.χ. για πρόσφατο δάνειο 100.000 ευρώ με λήξη στη 15ετία ανεβαίνει στα 823 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 151 ευρώ από την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων, στην 20ετία στα 695 ευρώ αυξημένη κατά 159 ευρώ και στην 30ετία στα 575 ευρώ αυξημένη κατά 325 ευρώ.
Θάνος Πασχάλης