back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θ. Ψαλτοπούλου:  Η διατροφή συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής

Διαβάστε επίσης

Η διάρκεια της ζωής μας φαίνεται πως επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων. Κυρίαρχο ρόλο ως προς το προσδόκιμο του βίου ενός ατόμου με υγεία και ευεξία διαδραματίζουν- όπως έχουν δείξει έρευνες- εκτός από το γενετικό προφίλ, τα γονίδια, η διατροφή, η άσκηση και το περιβάλλον.

Κάποια μέρη του πλανήτη έχουν ταυτιστεί με την μακροζωία , αφού εκεί οι άνθρωποι ανακάλυψαν το μυστικό της και ζουν μέχρι τα 100 τους χρόνια ή περισσότερο. Στις λεγόμενες “μπλέ ζώνες” συγκαταλέγονται η Ιαπωνία, η Σαρδηνία και η δική μας Ικαρία.

Τι είναι όμως αυτό που δίνει ή αφαιρεί χρόνια από τη ζωή μας και πως τρέφονται οι αιωνόβιοι;

Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, έδωσε βασικές διατροφικές συμβουλές και κατέγραψε προϊόντα και τροφές-φάρμακα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, ο γενετικός παράγοντας έχει τον πρώτο, όχι όμως και τον μόνο λόγο στο πόσο θα ζήσουμε.

«Η καθημερινότητα είναι οδηγός για να κερδίσουμε ή να χάσουμε χρόνια από τη ζωή μας. Από την άλλη πλευρά, μεγάλη προσοχή πρέπει να αποδίδεται στα λοιμώδη νοσήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνον στην περίοδο της πανδημίας του κορονοιού, το προσδόκιμο επιβίωσης στις χώρες τη Δύσης μειώθηκε κατά μισό ή ένα χρόνο».

Με αυτά τα δεδομένα, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί εγγύηση για έναν μακρό, υγιή βίο, από κοινού με την σωματική άσκηση.

«Λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά και η περιορισμένη κατανάλωση κρέατος απαρτίζουν τη χρυσή λίστα της υγείας. Τα οφέλη μάλιστα πολλαπλασιάζονται όταν συνδυάζεται με περπάτημα, άθληση ή σωματική άσκηση τουλάχιστον για 30 λεπτά ή μία ώρα, σε καθημερινή βάση» είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Και συμπλήρωσε ότι «η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών έχει φανεί ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και διαβήτη τύπου Β».

Έχουν εντοπιστεί μέρη όπου φιλοξενούνται οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Είναι οι “μπλέ ζώνες” που εκτείνονται από την Κόστα Ρίκα μέχρι την Καλιφόρνια, από την Οκινάουα της Ιαπωνίας μέχρι τη Σαρδηνία και την Ικαρία στην Ελλάδα.

«Στην επιμήκυνση της διάρκειας της ζωής», σημείωσε η κυρία Ψαλτοπούλου, «παίζουν σημαντικό ρόλο η ψυχολογική διάσταση και κυρίως η υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινωνία. Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον βοηθά στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων ενώ παράλληλα σταθεροποιεί την ψυχολογία του ατόμου. Επίσης, η συγκέντρωση γύρω από το οικογενειακό τραπέζι συμβάλλει στον περιορισμό του άγχους και της πίεσης….Η διατροφή από μόνη της βέβαια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με υψηλό προσδόκιμο ζωής» κατέληξε  κλείνοντας η κυρία  Ψαλτοπούλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα