back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Fundamentals of Cinema: Ολοκληρώνονται με τον θρυλικό «Ταξιτζή» και ολοήμερο bazaar

Διαβάστε επίσης

Με ένα αριστούργημα του αμερικανικού σινεμά και ένα ολοήμερο bazaar εκδόσεων του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται για φέτος η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 20:30, θα προβληθεί μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών, Ο ταξιτζής (1976) του Μάρτιν Σκορσέζε, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε έναν αξέχαστο πρωταγωνιστικό ρόλο. Έπειτα από αλλεπάλληλα sold out στις επτά προβολές που προηγήθηκαν, τα Fundamentals of Cinema μετακομίζουν στο Ολύμπιον, προκειμένου να μη χάσει κανείς αυτή την υπέροχη κινηματογραφική βραδιά και να γιορτάσουμε όλοι μαζί το φινάλε μιας άκρως επιτυχημένης πρωτοβουλίας, η οποία θα επαναληφθεί και την επόμενη κινηματογραφική σεζόν.

Όπως σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις των Fundamentals of Cinema, έτσι και η προβολή της Τετάρτης θα συνοδευτεί από παρουσίαση-ανάλυση της ταινίας και συζήτηση με το κοινό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταινίας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης θα καλωσορίσει το κοινό στην τελευταία προβολή της ενότητας Fundamentals of Cinema, ενώ τον φετινό κύκλο των ομιλητών θα κλείσει ο Γιώργος Δημητριάδης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε. Παράλληλα, σας περιμένουμε όλες και όλους, τόσο πριν όσο και μετά την προβολή της ταινίας, στο Πράσινο Δωμάτιο (Ολύμπιον, 1ος όροφος) όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε σε προνομιακές τιμές το κοκτέιλ Mediterraneo (5€) και το βιολογικό μας ποπ κορν (1€), αλλά και να προμηθευτείτε επιλεγμένες εκδόσεις του Φεστιβάλ, καθώς και συλλεκτικό merch, σε ειδικές προσφορές και εκπτώσεις έως 80%.

Η πολύτιμη και διαχρονική παρακαταθήκη που έχει αφήσει Ο ταξιτζής, ένα λαμπερό ορόσημο για το αμερικανικό σινεμά των 70s, δεν μπορεί να νοηθεί χωριστά από τις αμέτρητες συναρπαστικές ιστορίες που συνοδεύουν τα γυρίσματα της ταινίας. Από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που εργάστηκε ως οδηγός ταξί για μήνες ώστε να μπει στο πετσί του ρόλου, μέχρι τον Πολ Σρέιντερ, ο οποίος έγραψε το σενάριο αντλώντας έμπνευση από τα εφιαλτικά του βιώματα και τις συγκυρίες του πρωτοφανούς καύσωνα και της απεργίας των απορριμματοφόρων που είχαν μετατρέψει τη Νέα Υόρκη σε αληθινά δυστοπικό σκηνικό, το Taxi Driver κουβαλάει μια τεράστια κληρονομιά. Σχεδόν μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του, Ο Ταξιτζής παραμένει αξεπέραστα μοντέρνος και αιχμηρός, με έναν από τους πιο σπαρακτικούς ήρωες στην ιστορία της 7ης τέχνης.

Ο ταξιτζής / Taxi Driver

(ΗΠΑ, 1976)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε / Martin Scorsese. Σενάριο: Paul Schrader. Παίζουν: Robert De Niro, Jodie Foster, Albert Brooks, Harvey Keitel, Leonard Harris, Peter Boyle, Cybill Shepherd. Φωτογραφία: Michael Chapman. Μοντάζ: Tom Rolf, Melvin Shapiro Μουσική: Bernard Herrmann. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμο, 114΄

Ο βετεράνος του Βιετνάμ Τράβις Μπικλ είναι ένας μοναχικός ταξιτζής που περιπλανιέται στους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης, αναζητώντας μάταια την ανθρώπινη επαφή. Σταδιακά, αποκαμωμένος από τη σκληρότητα και την αποξένωση μιας αφιλόξενης μητρόπολης, διολισθαίνει στην παράνοια και στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Έχοντας πλέον αποκοπεί από την πραγματικότητα, γίνεται ένας αυτόκλητος τιμωρός, φορέας ενός συλλογικού τραύματος και της διάψευσης του Αμερικανικού Ονείρου, αποφασισμένος να επιβάλει τον δικό του ορισμό της δικαιοσύνης. Με τελικό προορισμό ένα μεγαλειώδες και διφορούμενο φινάλε, το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στην παραίσθηση και στην πραγματικότητα, ανάμεσα στο αφελές όνειρο και στον πιο σκοτεινό εφιάλτη.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/cinema/foc-o-taksitzis/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα