back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Φινλανδία γίνεται σήμερα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ – Η Μόσχα προειδοποιεί

Διαβάστε επίσης

Ιστορική ημέρα η σημερινή για την Ατλαντική Συμμαχία καθώς στις Βρυξέλλες, η Φινλανδία, εγκαταλείποντας μετά από δεκαετίες την πολιτική ουδετερότητας, γίνεται το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα κοινά με τη Φινλανδία σύνορα μήκους 1300 χιλιομέτρων.

Οι ρωσικές προειδοποιήσεις ήρθαν λίγη ώρα αφότου στις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη η σκανδιναβική χώρα θα ενταχθεί επίσημα στη διατλαντική αμυντική συμμαχία. Η ένταξη σηματοδοτεί το τέλος μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία, εγκατέλειψαν δεκαετίες ουδετερότητας για να επιδιώξουν την ασφάλεια ως μέλη του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Φινλανδία θα γίνει περισσότερο ασφαλής και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο ιδιος επεσήμανε ότι είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ γίνεται την ημέρα της επετείου της υπογραφής της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, στις 4 Απριλίου 1949.

Κατά τη διάρκεια τελετής που θα διοργανωθεί σήμερα το απόγευμα, στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών τoυ ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η φινλανδική σημαία θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες, παρουσία του Φινλανδού Προέδρου Σαουλί Νιινίστο.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, αλλά αντ’ αυτού η απάντηση που παίρνει είναι «μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» και η ένταξη της Φινλανδίας.

Ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία προσκλήθηκαν μαζί τον περασμένο Ιούνιο να ενταχθούν στη Συμμαχία, η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη για τη Σουηδία, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της χώρας. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας. Υπενθύμισε επίσης ότι όλοι οι Σύμμαχοι συμφώνησαν πως η ένταξη της Σουηδίας πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Τόνισε, δε, ότι η Σουηδία, λόγω του ειδικού καθεστώτος που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη, είναι τώρα σε πολύ καλύτερη θέση.

Μετά την τελετή ένταξης της Φινλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσο της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για να συζητήσουν την υποστήριξη των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων τρόπων συνέχισης της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία έγινε την περασμένη εβδομάδα το τελευταίο από τα 30 κράτη μέλη της συμμαχίας που επικύρωσε την αίτηση της Φινλανδίας, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία συνεχίζουν να καθυστερούν την αίτηση της Σουηδίας. Η Στοκχόλμη δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι σίγουρη ότι θα ενταχθεί εγκαίρως για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιίστο και ο υπουργός Εξωτερικών Πέκκα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στην τελετή. “Είναι μια ιστορική στιγμή για εμάς”, δήλωσε ο Χααβίστο σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ.” Για τη Φινλανδία, ο σημαντικότερος στόχος στη συνάντηση θα είναι να τονιστεί η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την παράνομη επιθετικότητά της. Επιδιώκουμε να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή”.

Στη Μόσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, απάντησε στην είδηση της προσχώρησης της Φινλανδίας λέγοντας ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις δυνάμεις της στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της, αν χρειαστεί. Με τις “δυνάμεις και τους πόρους άλλων μελών του ΝΑΤΟ να αναπτύσσονται στη Φινλανδία, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε αξιόπιστα τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας”, “ενισχύοντας το στρατιωτικό μας δυναμικό στα δυτικά και στα βορειοδυτικά”, δήλωσε ο Γκρούσκο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει ότι η Ρωσία λαμβάνει “κατάλληλα αντίμετρα” ενόψει των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι θα αναπτύξει 12 μονάδες και μεραρχίες στη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια.

Η Τουρκία καθυστερεί τη Σουηδία 

Η Τουρκία συνεχίζει να καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη παρέχει καταφύγιο σε μέλη των τρομοκρατικών ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές – κατηγορία που η Σουηδία αρνείται – και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως βήμα προς την επικύρωση της σουηδικής ένταξης. Οι σχέσεις της Αγκυρας με τη Στοκχολμη επλήγησαν επίσης από μια διαδήλωση τον Ιανουάριο κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, κατά την οποία ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου. Η Σουηδία δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τους ισχυρισμούς της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι πλέον βέβαιος ότι η χώρα του θα είναι σε θέση να ενταχθεί στη συμμαχία μέχρι τον Ιούλιο, μετά από νέες αντιρρήσεις από την Ουγγαρία. “Νομίζω ότι το “αισιόδοξος” σε αυτό το πλαίσιο είναι καλύτερο”, δήλωσε ο Μπίλστρομ. Από την πλευρά του ο  Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται σκληρά για να εντάξει τη Σουηδία το συντομότερο δυνατό.

Οι αξιωματούχοι επιθυμούν να εντάξουν τη Σουηδία πριν από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλων ηγετών της συμμαχίας στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου. “Η Σουηδία δεν αφήνεται μόνη της. Η Σουηδία είναι όσο πιο κοντά μπορεί να έρθει ως πλήρες μέλος”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή : The Guardian , Reuters, Associated Press 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα