back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία: Τουλάχιστον ένας νεκρός, τριάντα τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 30 τραυματίσθηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά, όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία, η οποία μετέφερε περίπου 50 ανθρώπους, εκτροχιάσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ολλανδία αφού προσέκρουσε σε γερανό κατασκευών, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ομάδες διάσωσης απομάκρυναν τους τραυματίες επιχειρώντας μέσα στο σκοτάδι πριν από την αυγή στο σημείο του δυστυχήματος κοντά στο Φόορσχοτεν, ένα χωριό κοντά στη Χάγη. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 3:25 π.μ. (04:25 ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Δεκαεννέα άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Σε άλλους προσφέρθηκαν φροντίδες επιτόπου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η αξιωματούχος των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων Καρόλα Μπελντερμπός δήλωσε πως το τρένο συγκρούσθηκε με τον γερανό και στους τραυματίες περιλαμβάνονται ο μηχανοδηγός και δύο προϊστάμενοι της αμαξοστοιχίας.

Το μπροστινό βαγόνι του νυκτερινού τρένου από την πόλη Λάιντεν προς τη Χάγη εκτροχιάσθηκε, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Το δεύτερο βαγόνι είναι πεσμένο στο πλευρό και πυρκαγιά ξέσπασε στο πίσω βαγόνι, αλλά κατασβέσθηκε, ανέφερε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με φορτηγό τρένο. Ο εκπρόσωπος των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων (NS) Έρικ Κρούζε δήλωσε πως ένα φορτηγό τρένο που μετέφερε ασβεστόλιθο εμπλέκεται στο δυστύχημα, αλλά δεν ήταν σε θέση να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

«Νοιώσαμε ένα τεράστιο τράνταγμα και αμέσως τα φώτα έσβησαν», αφηγήθηκε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Omroep West ένας από τους επιβάτες, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό. «Δεν μπορέσαμε να βγούμε αμέσως από το τρένο επειδή δεν υπηρχε ηλεκτρικό», πρόσθεσε φανερά σοκαρισμένος. «Τελικά βγήκαμε, αφού μας φάνηκε πως είχαν περάσει ώρες».

Ο Γερούν Βίνεν της Prorail, της εταιρείας η οποία συντηρεί τις σιδηρογραμμές, δήλωσε πως έχουν αρχίσει έρευνες, μεταξύ άλλων από την ίδια την εταιρεία του, την αστυνομία και το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφλαείας, το οποίο ερευνά τα σοβαρά ατυχήματα.

«Ευτυχώς αυτό είναι ένα πολύ, πολύ μοναδικό δυστύχημα, αλλά είναι ένα φρικτό δυστύχημα», δήλωσε ο Βίνεν στο Ρόιτερς στον τόπο του δυστυχήματος.

«Εμείς στην Prorail διεξάγουμε την έρευνα πρώτα απ’ όλα για να διαπιστώσουμε τι συνέβη και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε στο μέλλον», δήλωσε προσθέτοντας: «όλοι είναι πραγματικά συγκλονισμένοι».

Οι Ολλανδικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν μέσω του Twitter πως τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ανάμεσα στο Λάιντεν και τμήματα της Χάγης ματαιώθηκαν εξαιτίας του δυστυχήματος.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας είναι μεταξύ αυτών που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα.

«Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στους συγγενείς και σε όλα τα θύματα. Τους εύχομαι τα καλύτερα», ανέφερε ο Ρούτε σε μήνυμά του στο Twitter. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς όλους τους», ανέφεραν ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα.

 

Βίντεο από το σημείο δείχνουν το μπροστινό βαγόνι του τρένου να εκτροχιάζεται και κυριολεκτικά να “οργώνει” ένα χωράφι, ενώ το δεύτερο βαγόνι που εκτροχιάστηκε προσγειώνεται ακριβώς στο πλάι των σιδηροδρομικών γραμμών. Ένα τρίτο βαγόνι παρέμεινε όρθιο, ενώ ένα τέταρτο έπιασε φωτιά, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

“Ακούσαμε έναν δυνατό κρότο και ξαφνικά έσβησαν τα φώτα”, δήλωσε άγνωστος μάρτυρας στο τοπικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων Omroep West. “Αρχικά δεν μπορούσαμε να βγούμε από το τρένο επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα