back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ – ΗΠΑ στη σκιά της απόφασης ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Διαβάστε επίσης

Αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά προκαλεί η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου πάνω από 1,16 εκατ. βαρέλια, επηρεάζοντας άμεσα τις τιμές των καυσίμων, του πληθωρισμού, και των επιτοκίων.

Σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ – ΗΠΑ υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου Zοζέπ Μπορέλ, της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Ντέιβιντ Τερκ.

Aναμένεται να συζητηθεί το πώς θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση. Συγκεκριμένα θα τεθούν οι προοπτικές για τον επόμενο χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και το πώς θα επιταχυνθεί η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μέσω τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι κοινωνικά δίκαιη. Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι που συνεργάζονται στενά για να πιέσουν παγκοσμίως για φιλόδοξη δράση για το κλίμα, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης.

Σημειώνεται ότι την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής επέκρινε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, χαρακτηρίζοντάς την «μη εποικοδομητική», ενώ προειδοποίησε πως θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στην προοπτική ανάπτυξης παγκοσμίως και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε πως είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων. Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επικρίσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σ΄ αυτή την περίπτωση, είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενέργειας να διατηρηθούν στο κατάλληλο επίπεδο οι παγκόσμιες τιμές για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε. Είτε είναι άλλες χώρες ικανοποιημένες είτε όχι – αυτό είναι δικό τους θέμα».

Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι τιμές σε ένα ορισμένο επίπεδο επειδή πρόκειται για τομέα έντασης επενδύσεων και επειδή στο προβλεπτό μέλλον δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των χωρών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει συντονίσει τις κινήσεις της με τον ΟΠΕΚ+, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αριθμό κρατών του ΟΠΕΚ+, αυτό είναι μια συνήθης διαδικασία, αλλά τίποτε περισσότερο. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι χώρες έχουν ανεξάρτητη γραμμή, ανεξάρτητο συμφέρον να σταθεροποιήσουν την αγορά».

Χθες η Ιαπωνία αποφάσισε να κλείσει συμφωνία για προμήθεια πετρελαίου από τη Μόσχα και να γίνει έτσι η πρώτη χώρα των G7 που σπάει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα