back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βουλγαρία: Ο Πέτκοφ αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τον Μπορίσοφ

Διαβάστε επίσης

Το φιλελεύθερο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) του Κίριλ Πέτκοφ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το δεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, παρατείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία.

Έπειτα από τις πέμπτες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο ετών, η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία οδηγεί αναπόφευκτα είτε στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας είτε σε νέα προσφυγή στις κάλπες, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ο συμπρόεδρος του PP Άσεν Βασίλεφ κατέστησε σαφές σε δημοσιογράφους ότι το φιλελεύθερο κόμμα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το GERB.

Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, που οφείλεται κυρίως στην αντιπαλότητα μεταξύ των ηγετών των δύο παρατάξεων, έχει υποχρεώσει τη Βουλγαρία να καθυστερήσει τόσο την υιοθέτηση του ευρώ όσο και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής (σ.σ. δεν είναι τα τελικά), το GERB εξασφαλίζει το 26,5% και το PP το 24,6% των ψήφων. Η εθνικιστική «Αναγέννηση», φίλα προσκείμενη στη Ρωσία και αντίθετη στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, ενίσχυσε το ποσοστό της σε σύγκριση με τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 14,2%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα