back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίσημη επίσκεψη Ζελένσκι στην Πολωνία

Διαβάστε επίσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πέρασε τα σύνορα και πλέον βρίσκεται στην Πολωνία, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη Βαρσοβία, δήλωσε ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα.

«Μπορώ να πω ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι πέρασε τα πολωνικά σύνορα», επεσήμανε ο Μάρτσιν Πριντάτς.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Τρίτη, ο Πριντάτς σημείωσε ότι η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου «θα πρέπει να εκληφθεί ως μήνυμα εμπιστοσύνης και ευγνωμοσύνης προς την Πολωνία και τους Πολωνούς».

Ο Ζελένσκι πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ντούντα και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και να συναντηθεί με Ουκρανούς πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην Πολωνία.

«Δεν θα προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν ότι η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει από την Πολωνία και άλλους ξένους εταίρους περισσότερη στήριξη (…) αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι εμείς, η Πολωνία, έχουμε ήδη κάνει πραγματικά πολλά», σχολίασε ο Πριντάτς.

Η Βαρσοβία έχει επισημάνει ότι οι συνομιλίες του Ζελένσκι με τους Πολωνούς αξιωματούχους θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, τη διεθνή στήριξη και την οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περίπου 1,6 εκατ. πρόσφυγες από τη γειτονική Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα η Βαρσοβία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ασκεί πιέσεις στη Δύση για την παροχή όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Χθες, Τρίτη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι το Κίεβο είναι ευγνώμον προς την Πολωνία που άνοιξε τον δρόμο για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών MiG.

«Τα MiG από την Πολωνία θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνά μας, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τον ουρανό μας πιο ασφαλή, θα σώσουν τις ζωές των πολιτών μας και επίσης θα περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλούν οι ρωσικές επιθέσεις», τόνισε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι πολίτες στην Πολωνία σε μεγάλο ποσοστό στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία. Δημοσκόπηση του Ipsos έδειξε ότι το 82% των Πολωνών πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να στηρίζουν το Κίεβο μέχρι να νικήσει.

Ωστόσο η επίσκεψη Ζελένσκι γίνεται σε μια περίοδο που αυξάνεται η οργή στην επαρχία της Πολωνίας για τις επιπτώσεις που έχουν οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, τα οποία έχουν ρίξει πολύ τις τιμές σε αρκετές χώρες στην ανατολική πτέρυγα της ΕΕ.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ζελένσκι σίγουρα θα συζητήσουμε τα ουκρανικά σιτηρά και τα διάφορα γεωργικά προϊόντα, διότι θέλουμε οποιοδήποτε εμπόριο με την Ουκρανία να μην αποσταθεροποιεί την αγορά μας», επεσήμανε ο Μοραβιέτσκι.

Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οι πρωθυπουργοί πέντε χωρών της ανατολικής Ευρώπης εκτίμησαν ότι ίσως χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου δασμοί στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, στην περίπτωση που η πτώση των τιμών στις αγορές της ΕΕ λόγω της μεγάλης εισροής προϊόντων δεν μπορεί να σταματήσει με άλλους τρόπους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα