17.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Η Π. Τσαπανίδου για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί διασφάλισης της πρώτης κατοικίας

Διαβάστε επίσης

Για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο «που θα διασφαλίζει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, θα προστατεύει τα νοικοκυριά και θα βάλει τέλος στο σημερινό χάος με το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος», έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στην «ΕΡΤ1», αναφορικά με την πρόταση του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, που παρουσιάστηκε χθες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι θα βάλει μια τάξη στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο με 4 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξήθηκε κατά 40 δισ. Θα βάλει τάξη σε αυτό το αχανές τοπίο με 4,2 εκατ. δανειολήπτες να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, είτε αυτές είναι στα δημόσια ταμεία είτε είναι στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί κατασχεμένοι», είπε.

Η κ. Τσαπανίδου ανέφερε ότι η πρόταση που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «συζητήθηκε και με τους φορείς που ήταν εκεί, δανειολήπτες, επαγγελματίες, εκπροσώπους όλων των φορέων της κοινωνίας που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα», σημειώνοντας ότι «άκουσαν την πρόταση, πήραν διευκρινίσεις στα ερωτήματά τους και όλοι κατέληξαν ότι είναι μια ουσιαστική πρόταση». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «ο οποίος βάσει του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ συνδέθηκε με το νόμο του 2003, επιτρέποντας στους servicers ελεύθερα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς».

Επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που θα υποχρεώνει όλους τους πιστωτές, είτε είναι Δημόσιο είτε είναι τράπεζες ή funds, να μπουν στη διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη, στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, και να του προτείνουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής βιώσιμο. Επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή θα αφορά όσους έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμά τους και σημείωσε ότι «το πεδίο αυτό είναι ευρύτατο και συμπεριλαμβάνει τη μεσαία τάξη που σήμερα πιέζεται προς τα κάτω.

Η κ. Τσαπανίδου εξήγησε ακόμη ότι εφόσον γίνει η αίτηση από τον οφειλέτη στην πλατφόρμα και του υποβληθεί σχετική πρόταση από τον δανειστή, τότε υπάρχουν δύο επιλογές: Η μία είναι η πιο σύντομη αποπληρωμή μέσα σε 5 με 10 έτη, που περιλαμβάνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 40% με 60%. Η δόση θα επιδοτείται κατά ένα μέρος από το κράτος για να μην κοκκινίσει το δάνειο και θα διασφαλίζεται ότι η δόση που θα συμφωνηθεί θα είναι έως το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη.

Η δεύτερη επιλογή, συνέχισε, είναι η ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις. Επισήμανε ότι και εκεί προβλέπεται επιδότηση από το κράτος και ένα σταθερό επιτόκιο 2% για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια».

Συνεχίζοντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα υπάρξει και θεσμική πλαισίωση της διαδικασίας και ειδικότερα ότι θα συσταθεί υφυπουργείο στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη στεγαστική πολιτική. Επίσης, θα υπάρχει δημόσια εποπτική αρχή για να παρακολουθεί πώς όλο αυτό γίνεται πράξη και παράλληλα θα υπάρχουν πόροι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα πηγαίνουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη στεγαστική πολιτική.

Αναφερθείσα στις πολιτικές εξελίξεις, υποστήριξε ότι «υπάρχει απομόνωση του κ. Μητσοτάκη σε επίπεδο Ευρώπης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συζητούν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα που δεν τα πάει καθόλου καλά». «Αλλά και στην οικονομία, οι πάντες ζουν τη σημερινή κατάσταση, με το εισόδημα να μην επαρκεί, ούτε για βασικές ανάγκες. Εν όψει εκλογών ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βγάλει και ένα forget pass για να ξεχάσουμε τι έγινε στα χρόνια διακυβέρνησής του…», σχολίασε. Ανέφερε ακόμη ότι «ζούμε μέσα στην κοινωνία, βλέπουμε απελπισία, θυμό, αισθήματα που αποτυπώθηκαν και στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες έφτασαν στο επίπεδο μαζικότητας που βλέπαμε τα πρώτα χρόνια της κρίσης». «Πιστεύουμε», τόνισε, «ότι όλο αυτό την ημέρα των εκλογών θα φανεί στην κάλπη». «Στις 21 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έρθει πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις θα καθίσουν στο τραπέζι και θα μπορέσουμε, μέσα από συγκλίσεις, να βρούμε λύση για την επόμενη μέρα», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα