back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα Ζηλανδία: Η Τζασίντα Άρντερν αποχαιρετά το κοινοβούλιο με δάκρυα στα μάτια

Διαβάστε επίσης

Όλοι οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει να νιώθουν ότι η πολιτική μπορεί να τους προσφέρει ένα σπίτι, δήλωσε σήμερα στην τελευταία της ομιλία στο κοινοβούλιο η πρώην πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 αλλά και όταν συνέβη η τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς.

Η Άρντερν, που ευχαρίστησε την οικογένειά της, το πολιτικό της κόμμα και τους υποστηρικτές της, είχε αποχωρήσει από τη θέση της πρωθυπουργού τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι δεν είχε άλλα «αποθέματα» για να ηγηθεί της χώρας.

Εμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή το 2017 όταν έγινε η νεότερη γυναίκα αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, στην ηλικία των 37 ετών. Προσέλκυσε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όταν πήρε μαζί το μωρό της σε συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παρόλο που ήταν δημοφιλής στο εξωτερικό, στο εσωτερικό οι υψηλότερες τιμές, η αύξηση της εγκληματικότητας και οι αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις για την ύδρευση και τη γεωργία εν τέλει υπονόμευσαν τη στήριξη προς το πρόσωπό της.

Ως επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού κόμματος για πέντε χρόνια, η Άρντερν ήταν ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας κατά την έκρηξη ηφαιστείου, την επίθεση ενόπλου το 2019 στο Κράιστσερτς με 51 νεκρούς και κατά την πανδημία.

Η Άρντερν δήλωσε ότι βρέθηκε στις ζωές των ανθρώπων «κατά τις πιο θλιβερές ή τραυματικές τους στιγμές» σε μια σειρά γεγονότων.

«Οι ιστορίες τους και τα πρόσωπά τους παραμένουν χαραγμένα στο μυαλό μου και πιθανόν θα μείνουν έτσι για πάντα», δήλωσε η Άρντερν σήμερα στο Κοινοβούλιο έχοντας στους ώμους της ένα korowai, έναν παραδοσιακό μανδύα των Μαορί που θεωρείται σύμβολο τιμής και κύρους και που της έχει δοθεί ως δώρο.

Η κόρη ενός αστυνομικού και μιας εργαζόμενης σε σχολική καντίνα, που δηλώνει για τον εαυτό της ότι της αρέσει να αγκαλιάζει τους ανθρώπους και δεν διστάζει να κλαίει δημοσίως, η Άρντερν δήλωσε ότι ήθελε η καριέρα της να εμπνεύσει άλλους να αναλάβουν δημόσια αξιώματα. «Μπορείτε να είστε αγχώδεις, ευαίσθητοι, ευγενείς και να δείχνετε ανοικτά τα αισθήματά σας, δήλωσε με δάκρυα στα μάτια. «Μπορείτε να είστε μητέρα, ή και όχι, πρώην μορμόνος, ή πάλι όχι. Σπασικλάκι, κάποιος που κλαίει, κάποιος που του αρέσουν οι αγκαλιές, μπορείτε να είστε όλα αυτά και όχι μόνο μπορείτε να βρίσκεστε εδώ αλλά μπορείτε και να ηγηθείτε όπως εγώ».

Ο διάδοχός της Κρις Χίπκινς διόρισε την Άρντερν χθες σε άμισθη θέση για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο σε οργανισμό που συστήθηκε μετά την επίθεση στο Κράιστσερτς.

Η Άρντερν κέρδισε επαίνους από όλο το πολιτικό φάσμα για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία της COVID, κάτι που σύμφωνα με την ίδια ήταν μια «σκληρή εμπειρία». Η Νέα Ζηλανδία επέβαλε κάποια από τα αυστηρότερα παγκοσμίως μέτρα αλλά είχε επίσης από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων.

Στρέφοντας το βλέμμα προς τα θεωρεία των πολιτών στο κοινοβούλιο και προς την τετράχρονη κόρη της Νιβ, η Άρντερν ευχαρίστησε τον σύντροφό της Κλαρκ Γκέιφορντ και είπε στο παιδί της: «Δεν θα μεγαλώσεις όντας γνωστή ως η κόρη της πρώην πρωθυπουργού αλλά με μεγάλη μου χαρά εγώ θα είμαι γνωστή ως η μαμά της Νιβ και δεν θα προτιμούσα τίποτα διαφορετικό».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα