back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΡΑΕ: Χαράτσι 7,6 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς του ρεύματος

Διαβάστε επίσης

Νεο χαράτσι της τάξης των 7,6 ευρώ τον μήνα, θα πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Μάιο ανεξαρτήτως παρόχου, λόγω των αυξήσεων στις χρεώσεις δικτύου που αποφάσισε η ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα , η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άλλαξε τη μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιστικών χρεώσεων και σύμφωνα με απόφαση της, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά.

Οι ρυθμιστικές χρεώσεις, είναι τα τέλη για τη χρήση του δικτύου ενέργειας, με τα οποία οι καταναλωτές στηρίζουν το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή Δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης, ώστε να μη μειώνονται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ από την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη μείωση της ζήτησης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των νέων χρεώσεων ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ το χρόνο ή 6 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Για το 2023 η παραπάνω χρέωση θα είναι 7,6 ευρώ το μήνα, καθώς η χρέωση έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2023. Για να αναπληρωθεί η υποανάκτηση του πρώτου τετραμήνου του έτους, και το συνολικό ποσό που θα λάβει ο ΔΕΔΔΗΕ για το 2023 να είναι 981 εκατ. ευρώ το κόστος του πρώτου τετραμήνου θα μετακυληθεί και θα επιμεριστεί στους επόμενους 7 μήνες.

 

Μαριάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα