back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από σήμερα έως τις 15 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα» – Η τιμή του οβελία

Διαβάστε επίσης

Πρεμιέρα αναμένεται να κάνει σήμερα το «Καλάθι του Πάσχα». Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις είναι έτοιμες και το «καλάθι» που θα ισχύσει την περίοδο του Πάσχα θα είναι ενισχυμένο και με αρνί και κατσίκι, ενώ θα περιέχει τσουρέκι και σοκολατένιο αβγό.

Το «Καλάθι του Πάσχα» θα κινείται στην ίδια λογική με το «καλάθι στης Σαρακοστής» ώστε να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών με χαμηλότερο οικονομικό κόστος για τα νοικοκυριά.

Όπως κάθε χρόνο το ενδιαφέρον της αγοράς εντοπίζεται στο παραδοσιακό πασχαλινό οβελία.  Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς γίνονται προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές ενώ οι ελλείψεις στις ευρωπαϊκές αγορές που οδήγησαν φέτος σε αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αμνοεριφίων, αναμένεται να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα. Σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη στόχος είναι η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ μιας και οι προβλέψεις εκτιμούν ότι οι τιμές στα αμνοερίφια δεν αποκλείεται εφέτος να αγγίξουν τα 13 με 14 ευρώ.

Η πρεμιέρα πάντως γίνεται σήμερα με την τιμή του εισαγωμενου οβελία να διαμορφώνεται στα 11 ευρώ το κιλό. Έως και το Μ. Σάββατο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε σταθερές τιμές αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία ακριβότερο από πέρσι θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές το εγχώριο αρνί και το κατσίκι του Πάσχα, αφού η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 12 με 14 ευρώ το κιλό.

Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 8 και 9 Απριλίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τιμή των αμνοεριφίων Ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα τα αρνιά μπορεί να φτάσουν και τα οκτώ ευρώ για τον παραγωγό. Στην τιμή αυτή, στη συνέχεια, θα προστεθούν τα έξοδα μεταφοράς, το κέρδος του εμπόρου και του κρεοπώλη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία λοιπόν, οι τιμές για τα αρνιά στα συνοικιακά κρεοπωλεία θα ξεπεράσουν τα 12 ευρώ, ενώ για τα κατσίκια θα είναι αυξημένες περίπου κατά ένα ευρώ.

Η τιμή για ένα ολόκληρο αρνί βρίσκεται στα 11,99 ενώ για τα κομμάτια ισχύουν οι εξής τιμές:
12,98 το χεράκι
13,98 το μπούτι
16,98 το παϊδάκι

Την ίδια ώρα, για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά της χώρα μας ενόψει των εορτών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται φέτος κάνουν λόγο οι κρεοπώλες στην Αγορά του Ρέντη.

Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες στην συμπερίληψη του οβελία στο «καλάθι του Πάσχα», προειδοποιώντας ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρχει έκπτωση στην ποιότητα, μαζί με την τιμή.
«Δε συμφωνούμε να μπει το αρνάκι, ο παραδοσιακός οβελίας, στο καλάθι. Έχουμε άλλη άποψη. Για να μπορεί να το αγοράσει όλος ο κόσμος υπάρχει λύση μειώνοντας το ΦΠΑ», υποστήριξε μιλώντας  στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η τιμή του οβελία θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ.

Newsroom Αθήνα 984, Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα