back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

I. Καράνη: Ιστορικά κτήρια στην Πλάκα ”ζωντανεύουν” ξανά ως πολιτιστικοί πυρήνες της πόλης μας

Διαβάστε επίσης

Η πολιτιστική και αρχιτεκτονική ιστορία της πιο παλιάς και πιο αναγνωρίσιμης γειτονιάς της Αθήνας, της Πλάκας, ζωντανεύει ξανά!

Η πολιτιστική αναμόρφωση της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη και 7 κτήρια  με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον μετρούν αντίστροφα  προκειμένου να ξεκινήσουν νέα τους διαδρομή ως πολιτιστικοί πυρήνες της πρωτεύουσας.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννα Καράνη, στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη τέτοιων κτηρίων, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, έχει δρομολογηθεί εκπόνηση μελετών προκειμένου να επισκευαστούν διατηρητέα και να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή.

 «Με αυτόν τον τρόπο, οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές μπορούν να υποστηρίξουν πολιτιστικές χρήσεις, να αναδείξουν τις διαφορετικές εκφράσεις του πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης και να στηρίξουν μια νέα πολιτιστική εικόνα στην Πλάκα με στόχο την ενίσχυση του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής και την αναβάθμισή της ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Άλλωστε, πρόκειται για μια γειτονιά η οποία έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, είναι δίπλα στην Ακρόπολη, στο σημαντικότερο μνημείο της αρχαιότητας και αποτελεί ένα παλίμψηστο καθώς κατοικείται συνεχώς, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι « τα συγκεκριμένα μνημεία που έχουν κατασκευαστεί κατά τον νεότερο 19ο αιώνα μας μεταφέρουν ουσιαστικά στην ίδρυση της πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους, τον 19ο αιώνα» και πως «κάποια εξ αυτών λειτουργούν όχι πια ως κατοικίες αλλά  ως χώροι πολιτισμού».

Αυτή τη στιγμή, η Διεύθυνση Αναστήλωσης και Προστασίας εκτελεί εργασίες σε δυο από αυτά και συγκεκριμένα στο κτήριο στη συμβολή των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων όπου θα στεγαστεί η σπουδαία κληρονομιά που άφησε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης καθώς και στην οικία Κωλέττη επί της Πολυγνώτου η οποία συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την κ. Καράνη ο νέος αυτός πυρήνας κτηριακών υποδομών για πολιτιστικές χρήσεις που δημιουργείται στην Πλάκα «θα αναδείξει τις διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτισμού και της ιστορίας της Αθήνας».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα