back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα – Αναζωπύρωση στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Σε 23 ανέρχονται συνολικά τα νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων (Mpox), που καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων η μία ήταν η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Απριλίου 2023, καταγράφηκαν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23 νέα κρούσματα της νόσου.

Τα περισσότερα καταγράφηκαν στη Γαλλία (15 κρούσματα). Άλλα 5 αναφέρθηκαν στην Ισπανία, ενώ Ελλάδα, Μάλτα και Πορτογαλία είχαν από ένα.

Από τον περασμένο Μάϊο, έχουν καταγραφεί 21.212 κρούσματα στα 29 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τα περισσότερα έχουν αναφερθεί στην Ισπανία (7.549), τη Γαλλία (4.144) και τη Γερμανία (3.676).

Στη χώρα μας αναφέρθηκαν έως τις 4 Απριλίου, 87 περιστατικά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, έως τις 10 Νοεμβρίου 2022 είχαν αναφερθεί τα 85 από αυτά. Όλοι ήταν άνδρες, ηλικίας 16 έως 62 ετών (μέση ηλικία: 37 έτη). Οι 24 (το 28%) είχαν αναφέρει ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023 είχαν αναφερθεί 97.239 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα. Οι 280 από τους ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:

-Πυρετός >38οC
-Κεφαλαλγία
-Μυαλγίες
-Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
-Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
-Ρίγος
-Καταβολή δυνάμεων
-Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού).

Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας).
Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων.

Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα