back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το “Οργισμένο Είδωλο” του Σκορσέζε αποκατεστημένο από τις Νύχτες Πρεμιέρας και το ΙΝΤΕΑΛ

Διαβάστε επίσης

Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το 4Κ ψηφιακά αποκατεστημένο αριστούργημα του Μάρτιν Σκορσέζε για μία και μοναδική προβολή στην Ελλάδα

Κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, 21.30

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τις ξεχωριστές κινηματογραφικές του δράσεις και προσθέτει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που θα δουν αποκλειστικά στις αίθουσες την πολυαναμενόμενη ψηφιακή αποκατάσταση σε 4Κ της καλύτερης αμερικανικής ταινίας των 80s, κορυφής της φιλμογραφίας του Μάρτιν Σκορσέζε και με τη βραβευμένη με Όσκαρ, ερμηνεία ζωής του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. 

Η αποκατάσταση έγινε πρόσφατα υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη και της θρυλικής μοντέζ – μόνιμης συνεργάτιδάς του, Θέλμα Σκουνμέικερ.

Μη χάσετε, ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο κόσμο (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία, Μεξικό και Νέα Ζηλανδία), το λαμπρά αποκατεστημένο «Οργισμένο Είδωλο» σε μια μοναδική πανελλήνια προβολή και πιο μεγαλειώδες από ποτέ: το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, στον ιστορικό κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, στις 21.30.

Εισιτήρια στο ταμείο της αίθουσας και μέσω viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/cinema/orgismeno-eidolo/

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΕΙΔΩΛΟ – 4Κ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 

(RAGING BULL- 4K RESTORATION) / Λίγα λόγια για την ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, βλέποντας τον Σκορσέζε να συνέρχεται σταδιακά από μια βαριά περιπέτεια υγείας και μια περίοδο βαθιάς συναισθηματικής και επαγγελματικής κρίσης, ο Ντε Νίρο πίστευε ότι ο μόνος τρόπος για να τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον χαμένο του ενθουσιασμό ήταν με το να τον εμπλέξει σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα τον απορροφούσε ολοκληρωτικά. Μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν μποξέρ και με υπόβαθρο τον κόσμο της επαγγελματικής πυγμαχίας δεν ήταν, ωστόσο, ένας κόσμος τον οποίο ο Σκορσέζε ενδιαφερόταν να εξερευνήσει με την κάμερά του. Η υπερβολική επιμονή του Ντε Νίρο, όμως, τον έπεισε να προσπαθήσει και να βρει έναν στοιχειώδη βαθμό σύνδεσης με την πραγματική ιστορία του Τζέικ Λα Μότα και της μετεωρικής πορείας του από τα ψηλά στα χαμηλά και από την αμαρτία στη λύτρωση.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, όσο χρειάστηκε δηλαδή μέχρι το «Οργισμένο Είδωλο» να φτάσει στις αίθουσες, ο Μάρτιν Σκορσέζε όχι μόνο επανεφηύρε το αλλοτινό του πάθος αλλά το αποτύπωσε συγκλονιστικά στην οθόνη, γυρίζοντας το φιλμ με θρησκευτική προσήλωση. Μαζί του, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έδωσε νέα σημασία στην έννοια της αφοσίωσης ενός ηθοποιού σε έναν ρόλο όταν όχι μόνο υπέβαλλε τον εαυτό του σε εξαντλητική σωματική προετοιμασία αλλά και χρειάστηκε να πάρει τριάντα κιλά, προκειμένου να υποδυθεί τον ήρωά του στην ύστερη και πλέον παρακμιακή περίοδο της ζωής του. 

Ολόκληρο το φιλμ, ωστόσο, αποτελεί ένα πραγματικό επίτευγμα: από την ασπρόμαυρη εξπρεσιονιστική φωτογραφία που προικίζει πολλές σκηνές με μια ονειρική, σχεδόν μυθική αίσθηση, την αποστομωτική δουλειά στον τομέα του ήχου, το πολλών ταχυτήτων και ετερόκλητων διαθέσεων μοντάζ (που τιμήθηκε με Όσκαρ), το θαυμάσιο σενάριο που προσδίδει αρχετυπικές και βιβλικές διαστάσεις σε μια φαινομενικά απλή, αληθινή ιστορία ή τις ρεαλιστικές ερμηνείες των (παντελώς άγνωστων τότε) Τζο Πέσι και Κάθι Μοριάρτι, το «Οργισμένο Είδωλο» αποτελεί ένα γνήσιο έργο τέχνης όσο και τον τελευταίο φωτεινό φάρο μιας θαρραλέας καλλιτεχνικά εποχής για το αμερικανικό σινεμά, η οποία φαίνεται να έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Λουκάς Κατσίκας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 

Ημ/νία: Σάββατο, 8 Απριλίου 2023

Κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ | Πανεπιστημίου 46

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισιτηρίου: 7€

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα