back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολοένα περισσότερες χώρες βάζουν στο στόχαστρο υπηκόους τους στο εξωτερικό

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές αυξανόμενου αριθμού κρατών καταδιώκουν, εκφοβίζουν, απαγάγουν, ακόμη και δολοφονούν υπηκόους τους στο εξωτερικό για να καταπνίξουν κάθε διαφωνία, αναφέρει έκθεση αμερικανικού κέντρου μελετών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, στην οποία δακτυλοδεικτούμενη είναι πάνω απ’ όλα η Κίνα.

Το κέντρο μελετών Freedom House, ανεξάρτητος οργανισμός που πάντως χρηματοδοτείται από το αμερικανικό κράτος, αναφέρεται στην έκθεσή του σε 854 περιπτώσεις «διασυνοριακής καταστολής» από τις αρχές 38 κρατών από το 2014 μέχρι το 2022.

Πέρυσι, προχώρησαν σε τέτοιες ενέργειες 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά του Μπανγκλαντές και του Τζιμπουτί, σύμφωνα με το κείμενο.

Το 30% όλων των περιπτώσεων από το 2014 αποδίδεται στο καθεστώς της Κίνας, κατά το Freedom House.

Η έκθεση στέκεται ιδίως στις κινεζικές προσπάθειες να ασκηθεί πίεση σε άλλες χώρες για την έκδοση μελών της μειονότητας των Ουιγούρων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ υφίσταται «γενοκτονία» στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

«Παρά την αυξημένη συνειδητοποίηση του προβλήματος, ολοένα περισσότερες αυταρχικές κυβερνήσεις προσπαθούν να ασκήσουν έλεγχο στη διασπορά και στους εξόριστους», σημείωσε ο Μάικλ Αμπράμοβιτς, πρόεδρος του Freedom House.

Η έκθεση κάνει συστάσεις σε άλλες κυβερνήσεις προκειμένου να λάβει τέλος η διασυνοριακή καταστολή, προτείνει ιδίως την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και περιορισμούς στη βοήθεια και στη συνεργασία ως προς την ασφάλεια.

Μετά την Κίνα, η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη στον κατάλογο. Η Άγκυρα έχει αποδυθεί σε διωγμό πολιτών της στο εξωτερικό από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χρησιμοποιεί την αίτηση της Σουηδίας να γίνει κράτος μέλος του NATO για να της παραδοθούν εκατοντάδες από αυτούς, μάταια μέχρι τώρα.

Ανάμεσα σε άλλες χώρες που επικρίνονται στο κείμενο ξεχωρίζουν η Ρωσία και το Τατζικιστάν, αλλά και η Αίγυπτος, τη Λευκορωσία, το Ιράν, η Ρουάντα και το Μπανγκλαντές.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα