back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Σεούλ, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο ζητούν τον επαναπατρισμό των Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό

Διαβάστε επίσης

Η Σεούλ, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο κάλεσαν σήμερα όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να στείλουν πίσω στην πατρίδα τους τους υπηκόους της Βόρειας Κορέας που εργάζονται στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας πως οι Βορειοκορεάτες χρηματοδοτούν το παράνομο πρόγραμμα εξοπλισμού της Πιονγιάνγκ και διαφεύγουν από τις διεθνείς κυρώσεις.

Βάσει μιας απόφασης του ΟΗΕ του 2017, οι χώρες είχαν προθεσμία μέχρι το Δεκέμβριο 2019 για να επαναπατρίσουν τους Βορειοκορεάτες που εργάζονται σ’ αυτές, κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά επίσης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Όμως οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα δήλωσαν σήμερα, στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στη Σεούλ, πως οι Βορειοκορεάτες του εξωτερικού συνεχίζουν να βοηθούν την Πιονγκγιάνγκ να χρηματοδοτεί τις προκλήσεις της.

«Οι ειδικοί στην πληροφορική της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας), που εργάζονται στο εξωτερικό, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες και εθνικότητες για να διαφεύγουν από τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να κερδίζουν έσοδα στο εξωτερικό τα οποία χρηματοδοτούν τα παράνομα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔΚ», αναφέρουν οι απεσταλμένοι σε ανακοίνωσή τους.

«Ανησυχούμε επίσης πολύ για τον τρόπο με τον οποίο η ΛΔΚ υποστηρίζει αυτά τα προγράμματα κλέβοντας και ξεπλένοντας κεφάλαια, όπως και συγκεντρώνοντας πληροφορίες μέσω κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο», προστίθεται στο κείμενο.

Μόνο πέρυσι, η Πιονγκγιάνγκ «έκλεψε» έως 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα, πρόσθεσαν οι απεσταλμένοι.

Το 2019, αναλυτές είχαν δηλώσει πως το Πεκίνο και η Μόσχα -οι κύριοι σύμμαχοι της Πιονγκγιάνγκ- χορηγούσαν βίζες στους βορειοκορεάτες εργαζομένους ώστε να έχουν διαρκή προμήθεια φθηνού εργατικού δυναμικού.

«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να θέσουν πλήρως σε εφαρμογή τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (…) να επαναπατρίσουν όλους τους βορειοκορεάτες εργαζομένους που κερδίζουν χρήματα στις δικαιοδοσίες τους», δήλωσαν οι τρεις απεσταλμένοι.

Οι απεσταλμένοι «καταδίκασαν κατηγορηματικά τις επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη ΛΔΚ, καθώς και τη βορειοκορεατική ρητορική κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης που συνδέεται με τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Οι ίδιοι επίσης «εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η ΛΔΚ συνεχίζει να αγνοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της και επιλέγει αντιθέτως να αφιερώσει τους ισχνούς πόρους της στα (εξοπλιστικά) προγράμματά της».

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα