back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νιγηρία: Ένοπλοι σκότωσαν σε χωριό τουλάχιστον 46 ανθρώπους

Διαβάστε επίσης

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα χωριό στη βορειοκεντρική Νιγηρία, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τοπικούς αξιωματούχους.

Η σφαγή έγινε την Τετάρτη στο Ουμογκίντι, στην Πολιτεία Μπένιου, όπου επιθέσεις και αντίποινα είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των κτηνοτρόφων Φουλάνι και των καλλιεργητών, στη διαμάχη τους για τον έλεγχο των βοσκότοπων.

Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 46 πτώματα όμως «πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος», είπε ο Οαγιούλ Χέμπα, ο σύμβουλος του κυβερνήτη της Μπένιου για θέματα ασφάλειας. Ο Χέμπα κατηγόρησε τους κτηνοτρόφους, λέγοντας ότι έχουν ήδη επιτεθεί πολλές φορές σε διάφορα χωριά τους τελευταίους μήνες. «Αναπτύχθηκαν στρατιώτες στην περιοχή και η κατάσταση είναι κάπως πιο ήσυχη», πρόσθεσε.

Ο Μπάμπα Ουσμάν Νγκελζάρμα, ο πρόεδρος μιας ένωσης κτηνοτρόφων Φουλάνι υποστήριξε ωστόσο ότι τους κατηγορούν χωρίς αποδείξεις. «Αντιμετωπίζουμε μια σκόπιμη εκστρατεία δαιμονοποίησης των Φουλάνι, που ξεκίνησε από την Μπένιου και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Νιγηρίας. Δεν λέμε ότι οι κτηνοτρόφοι Φουλάνι δεν συμμετείχαν σε ορισμένες επιθέσεις αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατηγορούνται συστηματικά για κάθε επίθεση είναι άδικος και προκατειλημμένος», είπε.

Σύμφωνα με τον Μπάλα Έτζεχ, τον επικεφαλής των τοπικών του Οτούπκο, οι δράστες επιτέθηκαν στο χωριό το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ οι κάτοικοι θρηνούσαν τον θάνατο τριών συγχωριανών τους, την προηγούμενη ημέρα. Επιβεβαίωσε ότι έχουν βρεθεί 46 πτώματα, λέγοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ο ίδιος ο γιος του, καθώς και δύο άλλοι συγγενείς του.

Τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική και κεντρική Νιγηρία, ένοπλες οργανώσεις ληστεύουν τα χωριά και κρατούν ομήρους δεκάδες κατοίκους, ζητώντας λύτρα για να τους απελευθερώσουν. Αυτά τα βίαια εγκλήματα είναι μια από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα