13.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

13.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίζονται οι κινήσεις στήριξης για τη διάσωση των κινηματογράφων Άστορ, Ιντεάλ και Ίριδα

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι κινήσεις στήριξης για την διάσωση των ιστορικών κινηματογράφων Άστορ, Ιντεάλ και Ίριδα του κέντρου της Αθήνας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, με επιστολή της, ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία άμεση συνάντηση ώστε να βρεθεί μία λύση για τις κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα, ανακοινώνει την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας την Μεγάλη Τρίτη (12:00) στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, με ανοιχτή επιστολή της, ζητά από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν προγραμματικά και να ενημερώσουν τους πολίτες τι σκοπεύουν να κάνουν με τους κινηματογράφους που κινδυνεύουν άμεσα, καθώς και με όλους τους κινηματογράφους του κέντρου. Υπέρ της διάσωσης των ιστορικών κινηματογράφων τάχθηκαν Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Γιώργος Λάνθιμος.

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε άμεσα μία συνάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων με τις συλλογικές εκπροσωπήσεις που συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή, ώστε να βρεθεί μία λύση για τις κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου της Αθήνας.

Οι αίθουσες προβολής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το σπίτι των δημιουργών, των εργαζομένων και του κοινού της Έβδομης Τέχνης. Οφείλουμε να στηρίξουμε την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία ως το ανεκτίμητο κεφάλαιο στο παρόν αυτού του τόπου. Ειδικά αυτές οι αίθουσες που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στηρίζουν την παγκόσμια και εγχώρια ανεξάρτητη παραγωγή.

Ο σύγχρονος Πολιτισμός, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, εμπνέεται και δημιουργεί καθημερινά, επειδή μια ολόκληρη κοινότητα κινηματογραφιστών συμβάλλει με τη δουλειά της. Γι’ αυτό λοιπόν απαιτούμε εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, για το οποίο έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες και ταυτόχρονα το έχουμε επικοινωνήσει με κάθε πρόσφορο μέσο. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσουν οι υπεκφυγές και να εργαστούμε όλοι μαζί με συνέπεια, προκειμένου να δοθεί λύση για τη συνέχιση της παρουσίας των κινηματογραφικών αιθουσών στο κέντρο της Αθήνας. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση.

Ζητάμε το αυτονόητο. Το δικαίωμα μας ώστε να συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε να εκφραζόμαστε, να δημιουργούμε και να εκθέτουμε τη δουλειά μας.

Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι την Μεγάλη Τρίτη 11/4 ώρα 12:00 θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου

Η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου με ανοιχτή επιστολή της ζητά από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν προγραμματικά και να ενημερώσουν τους πολίτες τι σκοπεύουν να κάνουν με τους κινηματογράφους που κινδυνεύουν άμεσα, καθώς και με όλους τους κινηματογράφους του κέντρου.

Την Τρίτη, 4 Απριλίου 2023, στον κινηματογράφο Άστορ, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου για την προστασία του αυτονόητου. Την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα και κληρονομιά του κέντρου της πόλης των Αθηνών.

Σήμερα, άμεσα, κινδυνεύουν κάποιες από τις τελευταίες εναπομείνασες ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες, οι Άστορ και Ιντεάλ (φέτος κλείνει 102 χρόνια λειτουργίας), με αφανισμό. Όχι εξαιτίας αδυναμίας τους να είναι οικονομικά βιώσιμες, το αντίθετο ισχύει – είναι κερδοφόρες – αλλά επειδή τα κτίρια του ΕΦΚΑ όπου στεγάζονται, παραχωρήθηκαν σε επιχειρηματίες για ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για την διατήρηση της χρήσης τους ως κινηματογραφικές αίθουσες, ούτε κάποια πρόβλεψη προστασίας της χρήσης τους από το κράτος.

Οι αίθουσες αυτές μαζί με την Ίριδα που επίσης, για διαφορετικούς λόγους, απειλείται, αποτελούν τρεις από τις μόνο έξι κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου – μετά και την τραγική κατάληξη των Αττικόν και Απόλλων – που λειτουργούν ως μεμονωμένες παραδοσιακές κινηματογραφικές αίθουσες διανομής ταινιών arthouse. Επομένως, δεν απειλείται μόνο η ταυτότητα και ο χαρακτήρας του κέντρου της πόλης μας, αλλά και η δυνατότητα προβολής ταινιών της ανεξάρτητης ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφίας.

Η ύπαρξη τους συνδέεται άμεσα με τον πλουραλισμό στην καλλιτεχνική έκφραση και αποτελεί με αυτό τον τρόπο ανεμοδείκτη για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Στη συνέντευξη Τύπου, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της κινηματογραφικής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών και των κομμάτων.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, κος Μπακογιάννης, τοποθετήθηκε και εξέφρασε την ομόφωνη υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημα χαρακτηρισμού της χρήσης των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου ως διατηρητέας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου, έγραψε «χάνουμε χώρους που δεν ήταν απλώς αίθουσες προβολής, αλλά κιβωτοί πολιτισμού». Εκκωφαντική ήταν η απουσία εκπροσώπησης του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αρκείται σε ευχολόγια και δηλώνει αναρμόδιο. Αυτό δεν είναι αληθές. Το Υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο είναι αρμόδιο να κηρύξει διατηρητέα τη χρήση των κινηματογραφικών αιθουσών του Κέντρου και να τις σώσει όπως έκανε στο παρελθόν με τους θερινούς -και όχι μόνο- κινηματογράφους αλλά οφείλει να πρωτοστατήσει!

Ακόμα δεν χάσαμε τις αίθουσες μας, κομμάτι από τη σάρκα της πόλης μας. Δεν έχουν πεθάνει. Ακόμα αναπνέουν. Αρνούμαστε να πάρουμε μέρος σε δακρύβρεχτους μνημόσυνους λόγους. Ο χαρακτηρισμός τους ως μνημεία πολιτισμού είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης!

Διανύουμε προεκλογική περίοδο. Ζητούμε λοιπόν από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν προγραμματικά και να ενημερώσουν τους πολίτες τι σκοπεύουν να κάνουν με τους κινηματογράφους που κινδυνεύουν άμεσα, καθώς και με όλους τους κινηματογράφους του κέντρου. Συγκεκριμένα και ξεκάθαρα.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα