Η ζωή του είναι ένα ατέλειωτο ταξίδι με προορισμό πάντα το Μαλάουι τη χώρα της Αφρικής με περισσότερους από 18 εκατομμύρια κατοίκους. Ο Επίσκοπος της δοκιμασμένης αυτής χώρας που συνορεύει με τη Ζάμπια, τη Τανζανία και τη Μοζαμβίκη είναι ‘Ελληνας που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Νίκαια του Πειραιά. Ο Επίσκοπος του Μαλάουι Πατέρας Φώτιος Χατζηαντωνίου βρέθηκε στην παλιά του γειτονιά και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου το βράδυ του Ακάθιστου Ύμνου. Εκεί τον συνάντησε η Δέσποινα Μπαρδάκου. Ο Θεοφιλέστατος μίλησε για τις ταλαιπωρημένες ψυχές της Μαύρης Ηπείρου, για την Εβδομάδα του Θείου Δράματος , την Ανάσταση, αλλά και την μεγάλη παρηγοριά των παιδιών που δεν είναι άλλη από την Παναγία τη μητέρα όλων των Χριστιανών.
Τι σημαίνει για τους Χριστιανούς η Κυριακή των Βαιων και η Εβδομάδα των Παθών;
Η Κυριακή των Βαίων για εμάς τους Χριστιανούς είναι ημέρα προετοιμασίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα Πάθη του Κυρίου μας, μας υπενθυμίζουν την αγάπη του Θεού και μετά την τριήμερο Εξανάσταση του ότι είναι ο Θεός ο οποίος νίκησε το θάνατο και μας άνοιξε τις πύλες της Αιώνιας Ζωής.
Πώς βιώνεται το Θείο Δράμα στην Αφρική;
Στο μυαλό μας πρέπει να είναι ότι υπάρχουν κι εκεί αδελφοί μας οι οποίοι πιστεύουν στον Ιησού Χριστό- στην Ανάστασή του. Είναι γνωστό σε όλους ότι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν είναι μόνο οι ‘Έλληνες ή οι Βαλκάνιοι. Υπάρχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί και στην Αφρική. Απλώς η Θεία Λειτουργία γίνεται σε άλλη γλώσσα. Η πίστη είναι κοινή. Είναι μέλη της εκκλησίας του Χριστού μας. Μας ενώνει η ίδια πίστη. Κι εκεί βιώνουμε το ίδιο. Ο καθένας ανάλογα με την πνευματικότητα του βιώνει την Ανάσταση του Χριστού μας, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Απλώς διαφέρει η γλώσσα αλλά το ‘Αγιο Πνεύμα είναι το ίδιο, η Λειτουργία είναι η ίδια, το βάπτισμα είναι το ίδιο, η πίστη είναι η ίδια. Η μέλλουσα Βασιλεία, η αιώνια Βασιλεία που ετοίμασε ο Θεός για τους πιστούς του που τον αγαπούν είναι η ίδια και για τους Αφρικανούς και για τους Ευρωπαίους και για τους Ασιάτες. Για όλο τον κόσμο. Η πίστη μας είναι για όλη την Οικουμένη.
Πώς αισθάνονται τα παιδιά της Αφρικής τον Θεό; Αναφέρομαι σε αυτά γιατί αν και δεν έχουν όλα αυτά που έχουμε εμείς, χαμογελάνε….
Γιατί έχουν μάθει σε δυσκολίες. ΄Όταν μάθει κανείς από μικρός σε δυσκολίες οπωσδήποτε προετοιμάζεται, βοηθιέται για να βλέπει τον Θεό πιο σωστά. Μην ξεχνάμε ότι η πίστη μας είναι σταυραναστάσιμη. Δηλαδή τί σημαίνει Σταυρός… Θλίψη. Δοκιμασίες. Δυσκολίες. Ο Χριστός μας έπαθε, σταυρώθηκε, πόνεσε μετά όμως ήρθε η λύτρωση, η Ανάσταση, η χαρά, η αιώνια Βασιλεία.
Εξομολογείτε παιδιά;
Με τα παιδιά έχουμε επικοινωνία. ΄Έχουμε Πνευματικούς οι οποίοι κάνουν το διακόνημα της εξομολόγησης. ΄Έχουμε σχολεία. ΄Έχουμε υπεύθυνους ιερείς. Ο Επίσκοπος έχει τους συνεργάτες του για διάφορα επιμέρους θέματα. Με τα παιδιά έχουμε πολλή αγάπη. Όταν μας βλέπουν τα παιδιά χαίρονται, χορεύουν, μας τραγουδούν, τα αγκαλιάζουμε, προσευχόμαστε γι΄αυτά. Κι εκείνα όταν μας βλέπουν με το χαμόγελο, ανταποκρίνονται. Υπάρχει μια επικοινωνία. Υπάρχει η γλώσσα της αγάπης, η επικοινωνία της αγάπης με κεφαλαία γράμματα.
Τί ήταν αυτό που σας έκανε να φύγετε από τη γειτονιά μας, τη Νίκαια του Πειραιά και να πάτε στο Μαλάουι;
Πέρασα πολλά στάδια για να φτάσω από τη Νίκαια στο Μαλάουι. Η αγάπη του Θεού έχει για τον κάθε άνθρωπο το σχέδιο ας το πούμε ανθρωπίνως. Πήγα στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική από στρατιώτης ήμουν εκεί χωρίς να ξέρω το μέρος καν. Από κει συνδέθηκα με τους Πατέρες έγινα Κληρικός και μετά με τη χάρη του Θεού είχα ιδρύσει ένα ραδιοφωνικό σταθμό εκεί που διακονούσα. Και μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού συνδέθηκα με την Ιεραποστολή και από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας έφτασα να γίνω Επίσκοπος . Αφού προηγουμένως είχα υπηρετήσει σε ιεραποστολές πρώτα Καμερούν, μετά Τανζανία. ‘Εκανα και στην Αλεξάνδρεια δύο χρόνια στο Πατριαρχείο υπεύθυνος του Αγίου Σάββα του πρώτου μοναστηριού του Πατριαρχείου μας. Και μετά εξελέγην από τη Σύνοδο του Παλαιφάτου Δευτεροθόλου Πατριαρχείου Ιεραποστολικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Επισκοπή του Μαλάουι.
Τα παιδιά και γενικότερα οι άνθρωποι στην Αφρική έχουμε ακούσει ότι τρέφουν μεγάλη αγάπη στο πρόσωπο της Παναγίας. Ισχύει αυτό;
Η Παναγία είναι μητέρα. Πολλά παιδιά είναι ορφανά. Έχουν χάσει τους γονείς τους από διάφορες ασθένειες. Το παιδί ορφανεύει κυρίως από τη μητέρα του. Στην Αφρική τα παιδιά γνωρίζουν κυρίως τη μητέρα και η μητέρα τα παιδιά. Γιατί υπάρχουν άλλες παραδόσεις. Γι΄αυτό όταν ορφανεύουν τα παιδιά από τη μητέρα και τους μιλήσει κανείς για τη μεγάλη μάνα των Χριστιανών την Παναγία οπωσδήποτε έχουν επικοινωνία μετά. Λαμβάνουν παρηγοριά, χάρη, προστασία, δύναμη, από τη μητέρα όλων των Χριστιανών. ΄Ασχετα με το χρώμα, τη γλώσσα, τη φυλή.
Και μια τελευταία χάρη Πατέρα. Θα θέλαμε να μας δώσετε την ευχή σας για την Εβδομάδα που ακολουθεί. Τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Να μας αξιώσει ο Θεός να περάσουμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με περισσότερη πίστη και να ζήσουμε μετάνοια οι περισσότεροι, να αισθανθούμε την αναξιότητα μας και να ζήσουμε καλύτερα, πνευματικότερα, με περισσότερη χάρη στην ψυχή μας τα ΄Αγια Πάθη και μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας. Αυτό εξαρτάται από εμάς. Εάν συμμετέχουμε στις Ακολουθίες με προσοχή, αν έχουμε και κάποιο βιβλιαράκι στα χέρια μας με το οποίο να παρακολουθούμε τις Ακολουθίες. Οι Ακολουθίες μας βοηθάνε προς τούτο. Κι όσοι δεν έχουμε εξομολογηθεί κι όσοι δεν έχουμε κοινωνήσει καλό θα είναι τουλάχιστον τις ημέρες του Πάσχα να μείνει κανείς χωρίς τη Θεία Κοινωνία. Θα ήθελα τελευταία να παρακαλέσω γιατί το είχα ζήσει και είχα λυπηθεί παλιά όταν ήμουν στην Ελλάδα να μη φύγουν οι περισσότεροι μετά το <<Χριστός Ανέστη>>. Να μένουνε. Να ακούν τα γράμματα τα αναστάσιμα και να κοινωνούν το σώμα και το αίμα του Χριστού. Αυτή είναι η ευχή μου σε όλους . Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση. Εύχομαι ο Σταθμός να εκπέμπει πράγματα χρήσιμα. Πολλή αγάπη και πολλές ευχές σε όλους. Τους αγκαλιάζω όλους και τους φιλώ όλους Αναστάσιμα.
Newsroom Αθήνα 984