back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Basket League: Ξεχωρίζει το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Διαβάστε επίσης

Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό ξεχωρίζει στο σημερινό (9/4), γεμάτο, πρόγραμμα της Basket League. To πρόγραμμα και η βαθμολογία.

Ένα κλασικό ντέρμπι της Basket League περιλαμβάνει το σημερινό (9/4, 15:45, ΕΡΤ Sports 1) πρόγραμμα της 22ης και τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, αφού η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Το ντέρμπι, βαθμολογικά, έχει μονόπλευρο ενδιαφέρον αφού η ΑΕΚ παίζει για τις τελευταίες της ελπίδες για την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση των πλέι οφ. Για να βρεθεί εκεί όμως και να το πάρει θα πρέπει όχι μόνο να σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού και αλλά παράλληλα να ηττηθούν τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Προμηθέας στα εκτός έδρας παιχνίδια τους με τον Απόλλωνα και τον Άρη αντίστοιχα, αφού μειονεκτεί έναντι και των δύο. Η ΑΕΚ έχει ρεκόρ 7-3 ως γηπεδούχος και μόνο με νίκη θα καταφέρει να αποφύγει το αρνητικό ρεκόρ της στην 9ετία αφού από το 2014 όταν και επέστρεψε στην Basket League, δεν υποχρεώθηκε σε περισσότερες από τρεις εντός έδρας κανονικής περιόδου.

Ο Ολυμπιακός είναι αδιάφορος βαθμολογικά δεδομένου ότι έχει εξασφαλισμένη την πρωτιά της κανονικής περιόδου, μαζί με το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ. Είναι κάτι που κατάφερε για 15η φορά στην ιστορία του στην Basket League. Αν καταφέρει να φύγει με τη νίκη από το κλειστό των Άνω Λιοσίων, θα ολοκληρώσει την κανονική περίοδο αήττητος για δεύτερη φορά στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Το είχε κάνει και στη σεζόν 2010-11 έχοντας ρεκόρ 26-0. Οι «ερυθρόλευκοι» πάντως έχουν φτάσει το αήττητο τους στους 44 αγώνες Πρωταθλήματος.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου θα γίνει σήμερα (9/, 15:45, ΕΡΤ3) στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» όπου το Περιστέρι θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό. Ένα ενδιαφέρον αντάμωμα περισσότερο για αγωνιστικούς, παρά για βαθμολογικούς λόγους. Αυτό γιατί τα περισσότερα σενάρια αναδεικνύουν 3ο το Περιστέρι bwin ενώ ο Παναθηναϊκός θα τερματίσει στη 2η θέση.

Το Περιστέρι, μειονεκτώντας μόνο έναντι της ΑΕΚ –σε σχέση με τις ομάδες των θέσεων 4-6- θα διατηρήσει τα κεκτημένα ακόμη και σε περίπτωση ήττας, με την προϋπόθεση ότι η «Ένωση» δεν θα επικρατήσει του Ολυμπιακού στο άλλο ντέρμπι της ημέρας. Αν πάντως οι «κυανοκίτρινοι» καταφέρουν να μείνουν στην 3η θέση στην οποία βρίσκονται μετά την 21η αγωνιστική, τότε θα κλείσουν την κανονική περίοδο με παρουσία στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Ήταν στη 2η θέση στις σεζόν 2000-01 και 2018-19 και στην 3η θέση στη σεζόν 2019-20.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε την περασμένη Τρίτη με εντυπωσιακό τρόπο από τη Ρόδο στο εξ αναβολής παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής με τον Κολοσσό, φτάνοντας το εκτός έδρας ρεκόρ του στο 6-4. Οι τέσσερις εκτός έδρας ήττες του για την κανονική περίοδο είναι οι περισσότερες που έκανε από την περίοδο 2008-09 όταν είχε ρεκόρ 9-4. Παράλληλα έφτασε στις πέντε ήττες κανονικής περιόδου για πρώτη φορά μετά το 2002-03 (21-5). Θα μπει στα πλέι οφ από τη 2η θέση για 15η φορά στα 31 χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

Απελευθερωμένοι από την πίεση του αποτελέσματος, Λαύριο και Κολοσσός θα τεθούν αντιμέτωποι αύριο (9/4, 15:45, ΕΡΤ Sports 4) για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Το Λαύριο κατάφερε να ξεφύγει εγκαίρως από το γκρουπ των ομάδων της «ουράς», ενώ για τον Κολοσσός το παιχνίδι αυτό θα καθορίσει το αν θα τερματίσει στην 7η ή στην 8η θέση.

Το Λαύριο μπήκε στο φετινό Πρωτάθλημα με το 0-8 που έβαλε μεγάλο βάρος πάνω του όμως από τότε κατάφερε να κάνει μία πορεία με θετικό πρόσημο, μετρώντας επτά νίκες και έξι ήττες. Από τις 10 Δεκεμβρίου, όταν έσπασε το ρόδι με την εντός έδρας νίκη επί της Καρδίτσας κάνοντας το πρώτο βήμα γι’ αυτό το 7-6, καλύτερο απολογισμό είχαν μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο Προμηθέας. Ρεκόρ 7-6, μετά την 8η αγωνιστική, είχαν ακόμη το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ και ο Κολοσσός, απόδειξη του ότι η ομάδα της λαυρεωτικής παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη μετά το αρχικό σοκ του 0-8.

Ο Κολοσσός, είτε ως 7ος –με νίκη στο Λαύριο ή με ήττα και ταυτόχρονη ήττα του Άρη από τον Προμηθέα- είτε ως 8ος –με ήττα στο Λαύριο και νίκη του Άρη- θα είναι παρών στα πλέι οφ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συνολικά για 11η φορά στα 17 χρόνια της ιστορίας του στην Basket League. Το ότι έμεινε τελικά εκτός εξάδας είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της αδυναμίας που έδειξε μακριά από τη Ρόδο κάτι που αποτυπώνεται στο 1-9 που έχει μέχρι τώρα, αφού νίκησε μόνο τον Άρη. Αν δεν νικήσει στο Λαύριο θα ισοφαρίσει το αρνητικό ρεκόρ ιστορίας του στην Basket League αφού με μία εκτός έδρας νίκη κανονικής περιόδου, έκλεισε και τις σεζόν 2005-06 (1-12) και 2020-21 (1-10).

Όπως και στην περσινή σεζόν έτσι και σε αυτήν που θα κλείσει γι’ αυτόν αύριο (9/4, 15:45, ΕΡΤ Sports 3), ο Απόλλων θα βάλει απελευθερωμένος από το άγχος της παραμονής, τον επίλογο του με ένα εντός έδρας παιχνίδι απέναντι σε ομάδα της Θεσσαλονίκης. Πέρυσι ήταν με τον Άρη, φέτος με τον ΠΑΟΚ. Βαθμολογικά το παιχνίδι της Πάτρας έχει ενδιαφέρον μόνο για τον Δικέφαλο.

Ο Απόλλων εξασφάλισε και μαθηματικά την παρουσία του στην Basket League της επόμενης σεζόν και θα συμμετέχει σε αυτήν για 19η φορά. Το κατάφερε μέσα από την αποτελεσματικότητα που είχε στο γήπεδο του, αφού μακριά από αυτό έμεινε χωρίς νίκη (0-11). Ως γηπεδούχος είναι στο 50% (5-5) και αν επικρατήσει του ΠΑΟΚ mateco θα κλείσει τη σεζόν με θετικό πρόσημο ως γηπεδούχος, για 10η φορά στα 18 χρόνια του στην Basket League.

Ο ΠΑΟΚ είναι στην 4η θέση της βαθμολογίας αλλά το αν θα κλείσει σε αυτήν την πορεία του στην κανονική περίοδο, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Αυτό γιατί ευνοείται από την τριπλή ισοβαθμία με Προμηθέα και ΑΕΚ, από την ισοβαθμία με την ΑΕΚ, όχι όμως και από αυτήν με τον Προμηθέα. Θα βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στην εξάδα, χάρη στην αποτελεσματικότητα που επέδειξε ως γηπεδούχος (9-2). Μακριά από το PAOK Sports Arena ωστόσο, έχει ρεκόρ 3-7 έχοντας νικήσει μόνο το Λαύριο Megabolt, την Καρδίτσα και την ΑΕΚ. Έχει μείνει χωρίς εκτός έδρας νίκη μέσα στο 2023, αφού μετά από εκείνη επί της ΑΕΚ μετράει τέσσερις σερί ήττες. Αν δεν τα καταφέρει και στην Πάτρα θα έχει τον αριθμό εκτός έδρας νικών που είχε και πέρυσι (3-9).

Στο Nick Galis Hall θα πέσει η αυλαία της κανονικής περιόδου (9/4, 15:45, ΕΡΤ Sports 2) της Basket League για Άρη και Προμηθέα που θα τεθούν αντιμέτωποι στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής.

Ο Άρης έχασε τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε παιχνίδια του, γεγονός που δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει την παρουσία του στην εξάδα μέχρι το τέλος. Έτσι με νίκη του επί του Προμηθέα και ήττα του Κολοσσού στο Λαύριο θα είναι 7ος και θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ τον Παναθηναϊκό. Με νίκη των Ρόδιων οι «κιτρινόμαυροι» θα είναι σε κάθε περίπτωση στην 8η θέση και θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Ο Άρης έχει ρεκόρ 7-3 στο «Παλέ» και με νίκη επί του Προμηθέα θα κλείσει την κανονική περίοδο με ποσοστό νικών μεγαλύτερο του 70% για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν (πέρυσι είχε 9-3) μετά από τέσσερις συνεχόμενες στις οποίες δεν είχε ξεπεράσει το 60% (6-4 στη σεζόν 2019-20).

Το βαθμολογικό κίνητρο είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, ισχυρότερο για την αχαϊκή ομάδα αφού στο τέλος της αγωνιστικής μπορεί να βρεθεί από την 4η μέχρι την 6η θέση. Ο Προμηθέας προέρχεται από τις εντός έδρας νίκες του επί της ΑΕΚ και του Περιστερίου, ηττήθηκε ωστόσο στα τρία τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια του, κατά σειρά από τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα. Με αυτές τις ήττες έχει περιοριστεί στο 3-7 ως φιλοξενούμενος και αν δεν τα καταφέρει απέναντι στον Άρη θα υποχρεωθεί στη χειρότερη εκτός έδρας επίδοση της επταετούς ιστορίας του στην Basket League, ως προς την κανονική περίοδο. Πριν τη φετινή σεζόν είχε ρεκόρ 4-9 στην πρώτη του στην κατηγορία, το 2016-17 και 4-8 στην περσινή περίοδο.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ 22ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Καρδίτσα – Ιωνικός 85 – 83

Σήμερα

«Α. Παπανδρέου», 15.45 (ΕΡΤ3): Περιστέρι-Παναθηναϊκός, Πουρσανίδης-Ζαχαρής-Μπακάλης (Παυλόπουλος)

Αλεξάνδρειο, 15.45 (ΕΡΤ SPORTS 2): Άρης-Προμηθέας, Πιτσίλκας-Τζιοπάνος-Κατραχούρας (Δέλλας)

Λαυρίου, 15.45 (ΕΡΤ SPORTS 4): Λαύριο-Κολοσσός, Τσώνος-Χριστινάκης-Σπυρόπουλος (Κουλούρης)

Απόλλωνα, 15.45 (ΕΡΤ SPORTS 3): Απόλλων–ΠΑΟΚ, Παπαπέτρου-Μαλαμάς-Ζακεστίδης (Θεοδωρόπουλος)

ΟΚΑΛ, 15.45 (ΕΡΤ SPORTS 1): ΑΕΚ-Ολυμπιακός, Κάρδαρης-Θεονάς-Λουλουδιάδης (Ντάβαρης)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα