back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μαγεμένος Απρίλης» της Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ

Διαβάστε επίσης

«Στον παράδεισο δεν προσπαθείς να είσαι ή να κάνεις κάτι. Απλώς είσαι» (σ. 125).

Η τυχαία ανάγνωση μιας αγγελίας για την ενοικίαση ενός μικρού μεσαιωνικού πύργου στην Ιταλία παρακινεί δύο νεαρές Αγγλίδες –μέχρι πρότινος άγνωστες μεταξύ τους- στην επιθυμία να ξεφύγουν από τη μίζερη, συμβατική συζυγική ρουτίνα τους. Προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα βρίσκουν άλλες δύο γυναίκες, μια καλλονή αριστοκράτισσα και μια δύστροπη ηλικιωμένη. Οι τέσσερις τους, φαινομενικά αταίριαστες, θα ζήσουν έναν μαγεμένο Απρίλη στα παράλια της Μεσογείου που θα τους αλλάξει τη ζωή και θα λειτουργήσει άκρως εξαγνιστικά και καθαρτικά.

Η Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ, σε αυτό το πιο γνωστό και δημοφιλές μυθιστόρημά της του 1922, μιλάει για την ανάγκη διαφυγής από την καθημερινότητα και τη δυνατότητα ριζικής μεταμόρφωσης. Με πρώιμες φεμινιστικές πινελιές, οι ηρωίδες προσπαθούν να ανανεωθούν και να ανασυγκροτηθούν. Με την καθοριστική αρωγή της μαγεύτρας φύσης, θα παρασύρουν και τα κοντινά τους πρόσωπα στην πλήρη αλλαγή. Χρησιμοποιώντας άριστα τις συμβάσεις του ρομαντικού μυθιστορήματος –με χιούμορ και ριζοσπαστική διάθεση όμως- η συγγραφέας καταλήγει σε έναν ύμνο για την αγάπη και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να «πετάξει βλαστούς». Γι’ αυτό και το βιβλίο της γνώρισε τεράστια επιτυχία και διασκευάζεται μέχρι και σήμερα για το θέατρο, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο πολύ επιτυχημένα το 1991.

«Θα πήγαινε στην Ιταλία και επειδή, αν δεν τον συνόδευε η σύζυγός του ο κόσμος θα το σχολίαζε, ήταν υποχρεωμένος να την πάρει μαζί του. Άλλωστε, θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμη· αν μη τι άλλο, ένα δεύτερο άτομο είναι πάντα χρήσιμο όταν επισκέπτεσαι μια χώρα της οποίας δεν γνωρίζεις τη γλώσσα· μπορεί να κουβαλήσει διάφορα πράγματα ή να προσέξει τα μπαγκάζια, λόγου χάρη» (σ. 66).

Ο «Μαγεμένος Απρίλης» της Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός σε μετάφραση Παλμύρας Ισμυρίδου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα