Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ειδικά η αποκλιμάκωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά είναι κάτι που απαιτεί εφάπαξ δημοσιονομικό χώρο, συνεπώς αν τον βρούμε, μπορούμε να το αξιολογήσουμε ως σημαντικό. Προχωρήσαμε ήδη σε μια σοβαρή μείωση. Πάντως είναι κάτι που δεν μπορώ να το αποκλείσω», σημείωσε.
Παράλληλα, ως προς το τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επισήμανε πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στην προγραμματική συζήτηση του κόμματος.
Αντιθέτως, αναφορικά με το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου για ρύθμιση των 120 δόσεων για την εξόφληση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, το απέκλεισε κατηγορηματικά ως ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό αποκλείεται να γίνει καθώς καταργεί την κουλτούρα των πληρωμών. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, το οποίο ήταν το μέγιστο».
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας: «Από τον συγκεκριμένο στόχο το μόνο που μας χωρίζει επί της ουσίας είναι η πιθανότητα ενός εκλογικού αποτελέσματος που θα φέρει είτε κυβερνητική αστάθεια είτε ιδεοληπτική διακυβέρνηση. Αυτά θα ήταν δύο πολύ σοβαρά εμπόδια. Αν προκύψει μια σταθερή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η επενδυτική βαθμίδα είναι βέβαιη τους επόμενους μήνες», εκτίμησε.
Για το σχέδιο Σταϊκούρα και τραπεζών για την αντιμετώπιση της αύξησης των επιτοκίων τόνισε: «Οι δανειολήπτες θα καλυφθούν από τους κινδύνους των πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων που θα υπάρξουν εντός του εξαμήνου. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων».
Ερωτηθείς, γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε νωρίτερα στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, πρόσθεσε: «Αυτή η ρύθμιση έρχεται τώρα γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σαφής εικόνα ως προς το τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό και συνεπώς με την αύξηση των επιτοκίων. Είμαι σαφές ότι είμαστε κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων, επομένως μπορούμε να τα προσδιορίσουμε».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα περί ανοδικής αναθεώρησης της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2023 (2,2 %) έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων (1.5%), δήλωσε: «Εμείς είχαμε προβλέψει περίπου 1,8%. Ήδη οδεύουμε στο 2,3%. Είναι σημαντικό ότι πέφτουμε μέσα στις προβλέψεις μας γιατί αυτό προσφέρει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στην οικονομία και μια προοπτική στον κόσμο ότι αυτά που του λέμε, γίνονται».
Κλείνοντας, ερωτηθείς αν θα υπάρξει μείωση των έμμεσων φόρων, εφόσον ανανεωθεί ο εκλογικός βίος της κυβέρνησης, απάντησε: «Είναι βασικό να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και στη συνέχεια να κατανέμεται με τρόπο που θα κρατάει ζωντανή την ανάπτυξη και ταυτόχρονα να καλύπτει βασικές κοινωνικές ανάγκες με έμφαση στους πιο ευάλωτους και στη μεσαία τάξη. Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής μας την οποία και θα συνεχίσουμε γιατί διασφαλίζει ότι τα πράγματα θα γίνονται όλο και καλύτερα. Δεν είναι μια πολιτική μεγάλων υποσχέσεων, γιατί συνήθως αυτές κουβαλάνε εγγενώς και τις μεγάλες απογοητεύσεις».