back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς

Διαβάστε επίσης

«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας και πάλι υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Υπάρχει το ζήτημα, ανέφερε, του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατά την άποψη μου, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο, όπως είπε, θα συνεχιστεί η ένταση».

«Θα πάμε, τόνισε, σε διεθνές δικαστήριο» θέτοντας μάλιστα ως προϋπόθεση μία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Δεν πρέπει, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να προσφύγουμε για όλα τα θέματα. Όσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά θα υπάρχει στο μεσοδιάστημα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα γίνει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα.

Τουρκία – ΗΠΑ

Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν, όπως τόνισε, ως έντιμοι μεσολαβητές, πρέπει να τηρούν πιο αντικειμενική στάση. Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια με τα F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο.

Τουρκία – Αίγυπτος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι θα μεταβεί εκ νέου στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα, γνωστοποίησε ο Τούρκος ομόλογός του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τελευταίο να τονίζει ότι ενδέχεται να σημειωθεί πρόοδος από την επίσκεψη αυτή για τον επαναδιορισμό πρέσβεων, μια δεκαετία μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Σούκρι θα επισκεφθεί την Τουρκία, πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα. Θα δώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίσκεψη την Τετάρτη», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, μια δεκαετία μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ύστερα από την ανατροπή του τότε προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της Άγκυρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Σούκρι είχε επισκεφθεί την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, σε μια έκφραση αλληλεγγύης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών ξεκίνησαν το 2021, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε να επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, η εξομάλυνση της σχέσης Άγκυρας-Καΐρου επιταχύνθηκε αφότου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντάλλαξαν χειραψία στη Ντόχα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να έχουν νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα