back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξ. Κοντιάδης: Δικαιοκρατική αστοχία της κυβέρνησης η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Διαβάστε επίσης

Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η νέα τροπολογία της κυβέρνησης που επιχειρεί να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ο Καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Ξενοφών Κοντιάδης έκανε λόγο για δικαιοκρατική αστοχία της κυβέρνησης

Όπως είπε, μία τροπολογία που αφορά στη διαδικασία της απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών κομμάτων στις εκλογές και κατατίθεται προς ψήφιση δύο εβδομάδες πριν από τη διάλυση της Βουλής όχι μόνο είναι ασύμβατη με στοιχειώδεις αρχές καλής νομοθέτησης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και αφήνει σκιές.

«Το πλέον στενάχωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί από το 2021 με τροπολογία πάνω στην τροπολογία να διευθετήσει το ζήτημα, έφερε τον Φεβρουάριο δεύτερη συμπληρωματική ρύθμιση και φτάσαμε αισίως στην τρίτη μεταβολή που κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει ένας ο οποίος είναι κερδισμένος και δεν είναι ούτε η δημοκρατία μας, ούτε η δικαστική εξουσία, ούτε η καλή νομοθέτηση η οποία στην προκειμένη περίπτωση έχει γίνει περίγελος. Δυστυχώς, ο μόνος ο οποίος χαίρεται είναι ο Κασιδιάρης και φοβάμαι ότι με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η όλη συζήτηση και με τις προεκτάσεις που έχει πάρει, τα ζητήματα συνταγματικότητας που ούτως ή άλλως υπήρχαν, επιτείνονται», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη «όταν προσπαθείς να επιλύσεις κάποια προβλήματα δημιουργώντας περισσότερα, η θεραπεία είναι να μπει μια τελεία».

«Δεν γίνεται κενά και παραλείψεις να προσπαθείς να τα λύσεις στο παρά πέντε των εκλογών γιατί δημιουργούνται σκιές», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Χρήστου Τζανερίκου, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν από τη δημόσια δήλωσή του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη, ανέφερε ότι με την επίμαχη τροπολογία μεταβάλλεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει αν το κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να μετάσχει στις εκλογές, προκαλώντας έτσι εύλογα ερωτηματικά κατά πόσον η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να επηρεάσει τη δικαστική κρίση.

«Δεν ήταν δόκιμη η αντίδραση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Προκλήθηκε από μία αστοχία της κυβέρνησης. Δεν θα έλεγα ότι η συμπληρωματική τροπολογία είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με την έννοια ότι έχουμε μια πρόδηλα αντισυνταγματική διάταξη, όμως , είναι πράγματι μια παρέμβαση. Αλλάζει ο δικαστικός σχηματισμός. Δημιουργείται ένας νέος και αυτό αφήνει παρεξηγήσιμες σκιές, δηλαδή ότι ενδεχομένως οι 5 που θα αποφάσιζαν δε θα έβγαζαν τις προσδοκώμενες αποφάσεις και γι αυτό τους αλλάζουμε. Και αυτό είναι ένα δικαιοκρατικό πρόβλημα, μια αστοχία, όπως υπάρχουν κι άλλες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έπρεπε όλα αυτά να τα έχουμε κλείσει αυτά από το 2019 με την αναθεώρηση του Συντάγματος», συμπλήρωσε.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα