back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υεμένη: Οι σιίτες αντάρτες Χούθι δηλώνουν διατεθειμένοι να τερματίσουν τη σύρραξη

Διαβάστε επίσης

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης έκαναν σαφές πως είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που μαίνεται από το 2014 κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσώπους των κυβερνήσεων του Ομάν, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, και της Σαουδικής Αραβίας, που σχημάτισε στρατιωτική συμμαχία και επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015 στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μαχντί αλ Μάσατ, ο επικεφαλής του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου της Ανσάρ Αλλάχ —των Χούθι— τάχθηκε υπέρ «δίκαιης και έντιμης ειρήνης», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Υεμένης από το Σάββατο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σκοπός είναι να ανανεωθεί η εκεχειρία που είχε αρχικά συμφωνηθεί πέρυσι και να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ριάντ είναι ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, ο Μοχάμεντ αλ Τζαμπέρ, τον οποίο υποδέχθηκε προσωπικά ο κ. Μάσατ, σύμφωνα με το SABA και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι. Το τελευταίο μετέδωσε πλάνα με τους δυο άνδρες να ανταλλάσσουν χειραψία.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν σχολιάσει την αναγγελία των ανταρτών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Όπως σχεδόν όλη η βόρεια Υεμένη —με μόνη εξαίρεση την επαρχία Μαρίμπ—, η Σανάα βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία ουδέποτε μπόρεσε να τους απωθήσει.

Όμως καθώς η Σαουδική Αραβία προσπαθεί εδώ και μήνες να απεμπλακεί από το αδιέξοδο στην Υεμένη, η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων του σουνιτικού βασιλείου με τον μεγάλο του αντίπαλο στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν, τροφοδότησε τις ελπίδες πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά στην Υεμένη.

Η εύθραυστη εκεχειρία συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Χούθι και την κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2022. Ξέσπασαν εκ νέου εχθροπραξίες αφότου τερματίστηκε, τον Οκτώβριο, όμως δεν γενικεύτηκαν, παρέμειναν σποραδικές.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Χανς Γκρούντμπεργκ, προσπαθεί εδώ και μήνες να εξασφαλίσει ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός και πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μάταια ως τώρα.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως η Υεμένη βιώνει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στην υφήλιο. Η UNICEF ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα πως στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου «ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από αίτια που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί» την ώρα που εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να υποστούν ακραίο οξύ υποσιτισμό.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Υεμένη, άμεσα και έμμεσα, ενώ ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους. Πάνω από 11.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από το 2015 ως το 2022, σύμφωνα με τη UNICEF.

Πολλοί κάτοικοι της χώρας αδημονούν να τελειώσει ο πόλεμος: «κουραστήκαμε», εξηγεί ο Αλί Χουσέιν, 23 ετών, κάτοικος της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα