back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΝΦΙΑ: Μετά το Πάσχα τα ειδοποιητήρια – Λήγει αύριο η προθεσμία για μεταβολές στο Ε9

Διαβάστε επίσης

Στη διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ σε 7,3 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα προχωρήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα η ΑΑΔΕ προκειμένου έως στα τέλη Μαΐου να γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων η εξόφληση του οποίου θα ολοκληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις έως στα τέλη Φεβρουαρίου ,με εξαίρεση όσους υπόχρεους επιλέξουν την εφάπαξ εξόφλησή του.

Από την άλλη περιθώριο χρόνου έως αύριο τα μεσάνυχτα για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων Ε9 έχουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν πέρσι με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά, ακίνητο ή αντιστοίχως πούλησαν ή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα ή εμφάνισαν στους δήμους “ξεχασμένα “τετραγωνικά επί της επιφάνειας των ακινήτων τους ή ακόμη διαπίστωσαν λάθη στο ηλεκτρονικό αρχείο δηλώσεων του Ε9 που απαιτούσαν διόρθωση, όπως εμβαδόν σε τετραγωνικά μέτρα, όροφος διαμερίσματος, ποσοστά συνιδιοκτησίας και κυριότητας του ακινήτου κλπ.

Με βάση αυτές τις μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση θα γίνει ο νέος υπολογισμός και θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώσουν φέτος.

Εκτός αυτών οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο κατά 50% τον ΕΝΦΙΑ η ακόμη θα λάβουν και μηδενικό εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων με βάση κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί μειωμένος κατά 50% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων το συνολικό φορολογητέο τους περσινό εισόδημα δεν υπερέβη τα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα καθώς και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Επίσης η επιφάνεια των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η αντικειμενική τους αξία τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα τέκνο και 200.000 ευρώ με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τέλος μηδενικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ θα λάβουν όσοι έχουν τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω και οι έχοντες αναπηρία άνω του 80% με βάση όμως συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα