back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γ. Σταθάκης: Είναι προφανές ότι υπάρχει κοινή βούληση να αποκλειστεί η Χ.Α. από τις εκλογές, με προχειρότητα αντιμετωπίζει το θέμα η ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Χανίων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να στήσει “αναχώματα” στην κάθοδο στις εκλογές πολιτικού φορέα συνδεόμενου με εγκληματική οργάνωση και συγκεκριμένα του κόμματος Κασιδιάρη, ανέφερε:

«Είναι προφανές ότι υπάρχει κοινή βούληση να αποκλειστεί η Χ.Α από τις εκλογές. Το θέμα είναι το πώς θα αποκλειστεί το κόμμα αυτό αλλά και ποιο θα είναι το διαδικαστικό που θα ακολουθηθεί. Υπήρξε μια διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα δύο. Από την άλλη αντιμετωπίστηκε με μια προχειρότητα από τη ΝΔ και αυτό έγινε προφανές με το διαδικαστικό μέρος, αλλά παραμένει αμφιλεγόμενο και το πρώτο στοιχείο, μετά την αλλαγή του προσώπου του προέδρου του κόμματος. Δεν χρειάζονται υπερβολικές φωνές. Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις ως προς τον τρόπο και το περιεχόμενο. Μέχρι εκεί».

Για την οικονομία και την ακρίβεια

«Στην αγορά ενέργειας όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Γερμανία έλαβαν μέτρα. Η πρώτη πρόταση διαφοροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε σχέση με το ενεργειακό. Δυστυχώς η ΝΔ επέλεξε τις επιδοτήσεις και αυτό ήταν το χειρότερο από όλα τα μέτρα γιατί οι τιμές φούσκωσαν υπερβολικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εξίσου λανθασμένη ήταν και η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει την ακρίβεια με φορολογικά μέτρα. Ως προς το ζήτημα της προσαρμογής των μισθών, έπρεπε να ληφθούν υπόψιν δύο παράγοντες, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και η όποια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

«Εμείς, παραλάβαμε στις αρχές 2015 έναν κατάλογο ιδιωτικοποιήσεων 27 εταιρειών που περιλάμβαναν εταιρείες ύδρευσης, ενέργειας, ταχυδρομεία, λιμάνια. Δεν προχωρήσαμε σε ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών. Κρατήσαμε για παράδειγμα το 51% της ΔΕΗ ή τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο. Επομένως, επαναδιαπραγματευτήκαμε μια προς μια τις προς ιδιωτικοποίηση εταιρίες και προσεγγίσαμε το ζήτημα με ένα τρόπο ώστε οι υποδομές της ενέργειας να παραμείνουν δημόσιες, να κρατήσουμε έναν δημόσιο πυλώνα, τη ΔΕΗ στην ελεύθερη αγορά ενέργειας και το νερό να παραμείνει στο δημόσιο. Στο Υπερταμείο δεν είναι υποχρεωτικό να ιδιωτικοποιήσεις. Μεταφέραμε τις εταιρείες ενέργειας και ύδρευσης στο Υπερταμείο.

Η όλη φασαρία προέκυψε όταν η ΝΔ επέλεξε αντί να κρατήσει την επιτήρηση του νερού, των εταιρειών και του σχεδιασμού για το μέλλον στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Υδάτων, να την εντάξει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Υπάρχει και ο τρόπος και η εμπειρία, εφόσον κρατάς δημόσια μια εταιρεία να μην ανήκει ούτε στο Υπερταμείο ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έτσι κι αλλιώς οδεύει προς κατάργηση».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα