back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες επισκέπτεται τη Σομαλία

Διαβάστε επίσης

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άρχισε σήμερα σύντομη επίσκεψη στη Σομαλία, χώρα η οποία μαστίζεται από τις συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές, όπως έγινε γνωστό από πηγές του αεροδρομίου.

Τον Γκουτέρες υποδέχθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της σομαλικής πρωτεύουσας Μογκαντίσου ο υπουργός Εξωτερικών Άμπσιρ Όμαρ Χουρούσε, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι σομαλικές αρχές ενίσχυσαν σημαντικά την ασφάλεια στο Μογκαντίσου για την επίσκεψη αυτή, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί. Η πλειονότητα των δρόμων είχε κλείσει και είχαν περιοριστεί τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Η άφιξη του επικεφαλής του ΟΗΕ στην σομαλική πρωτεύουσα ήρθε την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο έλεος καταστροφικής ξηρασίας, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους της στα πρόθυρα της πείνας, ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεγάλη επίθεση για να αντιμετωπίσει αιματηρή εξέγερση ισλαμιστών.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής, αλλά αυτή έχει μέχρι σήμερα χρηματοδοτηθεί μόνον σε ποσοστό 13%.

Έπειτα από πέντε διαδοχικές καταστροφικές περιόδους βροχών σε ορισμένα μέρη της Σομαλίας, όπως και στην Κένυα και την Αιθιοπία, προκλήθηκε η χειρότερη ξηρασία που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες, καταστρέφοντας την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες και αναγκάζοντας τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε αναζήτηση τροφής και νερού.

Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια φέτος, καθώς 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την ξηρασία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

“Η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της — οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες και επείγουσες”, δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Σομαλία Άνταμ Αμπντελμούλα την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.

“Κάποιες από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πείνας”, προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα