back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σεούλ: «Σημαντικός» αριθμός των διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ που διέρρευσαν είναι πλαστά

Διαβάστε επίσης

«Σημαντικός αριθμός» των διαβαθμισμένων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη Νότια Κορέα, τα οποία διέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με άλλα, έχουν «πλαστογραφηθεί», υποστήριξε σήμερα η νοτιοκορεατική προεδρία.

Η διαρροή αυτή, που σύμφωνα με το Πεντάγωνο δημιουργεί «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε αμηχανία σε διπλωματικό επίπεδο. Ορισμένα από τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν μοιάζει πράγματι να δείχνουν πως η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τους συμμάχους της, όπως το Ισραήλ και η Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάποια από τα έγγραφα αναφέρονται στις ανησυχίες υψηλόβαθμων νοτιοκορεατών αξιωματούχων της εθνικής ασφαλείας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους μήπως δουν όπλα και πυρομαχικά, που παράγονται στη χώρα τους, να καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της πολιτικής της Σεούλ, η οποία έγκειται στο να μην πουλάει κάνενα όπλο σε εμπόλεμες χώρες.

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτίμησαν ωστόσο πως «σημαντικός αριθμός των εν λόγω εγγράφων έχει πλαστογραφηθεί», σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

Δεκάδες φωτογραφίες εγγράφων κυκλοφορούν τουλάχιστον εδώ και εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε υπηρεσίες μηνυμάτων όπως οι Twitter, Telegram και Discord.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως προσπαθεί να προσδιορίσει αν τα έγγραφα είναι πράγματι αυθεντικά και δήλωσε πως τουλάχιστον ένα απ’ αυτά φαίνεται ότι έχει παραποιηθεί.

Η διαρροή ώθησε αμερικανούς αξιωματούχους να καθησυχάσουν συμμάχους τους, όπως η Νότια Κορέα, η οποία παρείχε ανθρωπιστική και μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, το 2022.

Η αποκάλυψη για υποτιθέμενες συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της εθνικής ασφαλείας προκάλεσε επικρίσεις στη Νότια Κορέα αναφορικά με τον ευάλωτο χαρακτήρα των επικοινωνιών στους κόλπους σημαντικών διοικήσεων της χώρας, όπως η προεδρία.

Το γραφείο του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ υποστήριξε ωστόσο σήμερα πως «η ασφάλεια είναι δοκιμασμένη» και πως οι κατηγορίες για υποκλοπές είναι «παράλογα ψεύδη».

Ο Γιουν πρόκειται να πραγματοποιήσει τον τρέχοντα μήνα επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα