Την παράταση της χορήγησης της άδειας μονογονεϊκών οικογενειών ακόμη και μετά την ενηλικίωση του παιδιού, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή πρόκειται για άτομο με αναπηρία, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Αντιθέτως, στις υπόλοιπες περιπτώσεις το δικαίωμα στην άδεια παύει με την συμπλήρωση του 18ου έτους του παιδιού.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, το δικαίωμα στην άδεια των μονογονεϊκών οικογενειών μπορεί να ασκηθεί από τους δικαιούχους αυτής, κατά τον χρόνο που ο γονέας ασκεί αποκλειστικά τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια του προσώπου του παιδιού.
Το δικαίωμα στην άδεια αυτή παύει να ισχύει όταν σταματά να υφίσταται δικαίωμα/υποχρέωση στη γονική μέριμνα ή στην επιμέλεια του τέκνου, με την ενηλικίωση αυτού, δηλαδή με τη συμπλήρωση του δέκατου όγδοου έτους ηλικίας του.
Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις σχετικές διατάξεις (άρθρα 281 και 288 του Αστικού Κώδικα) την καλή πίστη, τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς και τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος για την υποστήριξη του μόνου γονέα κατά τα ανωτέρω, η εν λόγω άδεια θα πρέπει να χορηγείται και μετά την ενηλικίωση του παιδιού, εφόσον αυτό έχει αποδεδειγμένα ανάγκη από ειδική φροντίδα για λόγους βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας.
Υπενθυμίζεται ότι με την σχετική διάταξη του 2021 καταργήθηκε ο ηλικιακός περιορισμός χορήγησης της άδειας στα 12 έτη και η απαγόρευση χρονικής σύμπτωσης της εν λόγω αδείας με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής αδείας.
Παράλληλα, με το άρθρο 43 (Άδεια λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών) βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τους γονείς παιδιών με βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο DOWN ή αυτισμό, καθώς καταργήθηκε ο ηλικιακός περιορισμός στα 18 έτη.
Σύμφωνα με το νόμο, στους εργαζόμενους γονείς, ή τρίτα πρόσωπα, στους οποίους έχει ανατεθεί η κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας του προσώπου του τέκνου/παιδιού με δικαστική απόφαση, καθώς και τους γονείς στους οποίους έχει ανατεθεί η κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του τέκνου τους, με δικαστική απόφαση ή με έγγραφη συμφωνία λύσης του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, ή σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης, ή ακύρωσης του γάμου, χορηγείται:
– άδεια έξι εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις.
– άδεια οκτώ εργασίμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, για γονέα με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Δημήτρης Κωστάκος