back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ουάσινγκτον θέλει “να διευρύνει” τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε χθες Τρίτη από τον Παναμά ότι η χώρα του επιθυμεί να «διευρύνει (…) τις ασφαλείς, ρυθμισμένες και νόμιμες οδούς» μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ ως εναλλακτική στις παράνομες και επικίνδυνες διελεύσεις μέσω της ζούγκλας Ντάριεν, μεταξύ της Κολομβίας και Παναμά.

Ο Μαγιόρκας συναντήθηκε χθες στον Παναμά με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χανάινα Τεουανάι και τον ομόλογό της της Κολομβίας Άλβαρο Λέιβα.

«Όσοι θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιούν τις ασφαλείς, ρυθμισμένες και νόμιμες οδούς που τους προτείνουμε», δήλωσε ο Μαγιόρκας μετά τη συνάντηση.

«Οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά τις οδούς αυτές, όπως και οι εταίροι μας, και θέλουμε να συνεχίσουμε να τις επεκτείνουμε ως εναλλακτική στο επικίνδυνο ταξίδι που κάνουν πολλοί», πρόσθεσε.

Από την αρχή του έτους αριθμός ρεκόρ μεταναστών έχει διασχίσει τη ζούγκλα Ντάριεν.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει την επικίνδυνη αυτή ζούγκλα από την 1η Ιανουαρίου, αριθμός εξαπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών μετανάστευσης του Παναμά.

Στο σύνολο του 2022 σχεδόν 250.000 παράτυποι μετανάστες διέσχισαν πεζή τη ζούγκλα των 5.750.000 στρεμμάτων και μήκους 266 χιλιομέτρων, στην οποία δεν υπάρχουν δρόμοι και η οποία είναι γεμάτη ερπετά αλλά και εγκληματικές ομάδες που ληστεύουν, βιάζουν ή ακόμη και σκοτώνουν.

Τουλάχιστον 52 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη ζούγκλα αυτή το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αν και οι αρχές αγνοούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

Η πλειονότητα των μεταναστών που διασχίζουν τη ζούγκλα Ντάριεν προέρχεται από τη Βενεζουέλα, την Αϊτή και τον Ισημερινό. Σύμφωνα με τις αρχές του Παναμά, Κινέζοι, Ινδοί και Αφρικανοί, κυρίως από το Καμερούν, χρησιμοποιούν επίσης αυτή την επικίνδυνη μεταναστευτική οδό.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα