back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Άρχισαν οι εξπρές επιστροφές φόρου

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά άρχισε η ΑΑΔΕ τις επιστροφές φόρου και αυτές το αργότερο σε μια εβδομάδα από την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Στις αρχές Απριλίου η διοίκηση της ΑΑΔΕ με ανακοινώσεις της είχε δεσμευτεί ότι από φέτος όσοι φορολογούμενοι έχουν λαμβάνειν από την εφορία θα εισπράττουν τον επιστρεφόμενο φόρο εισοδήματος το αργότερο σε μια εβδομάδα από την ώρα της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης , υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή έχουν δέσμευση ενημερότητας καθώς στις περιπτώσεις αυτές οδηγούνται σε συμψηφισμό του επιστρεφόμενου φόρου με τις οφειλές τους.

Έως σήμερα έγιναν δύο εβδομαδιαίες πληρωμές και συγκεκριμένα τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους(18.184) χωρίς φορολογικές η ασφαλιστικές εκκρεμότητες, επί συνόλου 23.657 πιστωτικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν ,έλαβαν επιστροφή φόρου και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί πιστώθηκαν συνολικά με 5,2 εκατ.ευρώ . Επίσης έως χθες υποβλήθηκαν 110.267 φορολογικές δηλώσεις. Η πρακτική αυτή, δηλαδή της εβδομαδιαίας επιστροφής φόρου για τους δικαιούχους των φορολογικών δηλώσεων θα συνεχιστεί έως το τέλος υποβολής των δηλώσεων.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ είχε ανακοινώσει:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Ανάλογη εικόνα με ταχύτατες επιστροφές φόρου καταγράφονται για το πρώτο τρίμηνο του έτους φτάνοντας τα 1,721 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εξέτασης αιτημάτων επιστροφής φόρου με προτεραιότητα σε όσους επαγγελματίες χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα