back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την “ανησυχητική” αύξηση των μεταναστών που διασχίζουν την ζούγκλα του Νταριέν

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε χθες, Πέμπτη, για την “ανησυχητική” αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν την ζούγκλα του Νταριέν, μια επικίνδυνη μεταναστευτική οδό στα σύνορα του Παναμά και της Κολομβίας, την οποία έχει ακολουθήσει ήδη μέχρι στιγμής φέτος αριθμός ρεκόρ 100.000 ανθρώπων.

“Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προειδοποιούν για ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν την ζούγκλα του Νταριέν”, αναφέρουν οι δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή τους ανακοίνωση.

“Αριθμός ρεκόρ πάνω από 100.000 ανθρώπων έχουν διασχίσει την ζούγκλα του Νταριέν, δηλαδή έξι φορές περισσότεροι από αυτούς που το είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου το 2022”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ζούγκλα του Νταριέν έχει μετατραπεί σε τμήμα μεταναστευτικής οδού ανάμεσα στη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ μέσω της Κεντρικής Αμερικής.

Το παρθένο αυτό δάσος των 5,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων με τις πολλές χαράδρες δεν έχει οδικό δίκτυο και είναι γεμάτο κουνούπια και φίδια. Επίσης το λυμαίνονται πολλές συμμορίες.

Το 2022 ήδη αριθμός ρεκόρ σχεδόν 250.000 μεταναστών διέσχισε τη ζούγκλα.

Η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από την Αϊτή, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό.

“Οι κίνδυνοι και τα επίπεδα βίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που διασχίζουν την ζούγκλα του Νταριέν προκαλούν μεγάλη ανησυχία”, υπογράμμισε η Φιλίπα Κάντλερ, η εκπρόσωπος της UNHCR στον Παναμά.

“Οι ιστορίες που έχουμε ακούσει δείχνουν τη φρίκη που βιώνουν για να διασχίσουν τη ζούγκλα του Νταριέν ολόκληρες οικογένειες. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν, ενώ άλλοι κατάφεραν να την διασχίσουν, αλλά τώρα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας”, σημείωσε παράλληλα ο Τζουσέπε Λοπρέτε αξιωματούχος του ΔΟΜ στον Παναμά.

“Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εξετάζουν το ενδεχόμενο να την περάσουν δεν γνωρίζουν τους κινδύνους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι μετανάστες επικαλούνται οικονομικούς λόγους, την ανεργία και τη βία ως τα κύρια αίτια που εγκαταλείπουν τις χώρες τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα