back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έσπασε Μπότη στην Κέρκυρα ο Τσίπρας

Διαβάστε επίσης

Το έθιμο του σπασίματος των μπότηδων βίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Κέρκυρα μαζί με την οικογένειά του για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε σε μπαλκόνι σπιτιού στο κέντρο της πόλης και πέταξε κι αυτός ένα κόκκινο κανάτι, ενώ το έθιμο τήρησαν και οι δύο γιοί του.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην πλατεία της Κέρκυρας λίγο νωρίτερα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, να φωτογραφηθεί και να ανταλλάξει ευχές με τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε στην περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση στην Κέρκυρα λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, πριν από την πρώτη Ανάσταση.

Στο μεταξύ χιλιάδες επισκέπτες και κερκυραίοι βίωσαν στις 11:00 το εντυπωσιακό και θορυβώδες έθιμο του σπασίματος των μπότηδων

Μετά την πρώτη Ανάσταση το κτύπημα της καμπάνας έδωσε το σύνθημα. Από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια έπεσαν αμέτρητες στάμνες με νερό για να κάνουν κρότο.

Οι στάμνες ήταν κυρίως βαμμένες με κόκκινο χρώμα αλλά και διακοσμημένες με παραστάσεις. Τα παράθυρα των σπιτιών ήταν στολισμένα με κόκκινα λάβαρα έθιμο που προσδίδει επισημότητα στην ημέρα.

Αμέσως μετά, οι φιλαρμονικές της πόλης δημιούργησαν ατμόσφαιρα γιορτινή ,με χαρμόσυνα εμβατήρια.

Την ώρα του σπασίματος των μπότηδων στην καρδιά της παλιάς πόλης αναβίωσε το έθιμο της Μαστέλας.

Το έθιμο που έρχεται από παλιά έχει χαρακτήρα συμβολικό. Στέλνει το μήνυμα της υποστήριξης όσων έχουν ανάγκη, γιατί εκείνοι που βούταγαν στο βαρέλι ήταν οι αχθοφόροι της πόλης. Από τη Μεγάλη Δευτέρα τοποθετείται ένα ξύλινο βαρέλι στολισμένο με δάφνες και γεμάτο νερό. Οι πιστοί ρίχνουν μέσα κέρματα και κάνουν ευχές. Με την πρώτη Ανάσταση, οποίος βουτήξει μέσα, είναι αυτός που θα πάρει και τα χρήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα