back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Κυπριακό, Οικονομία και Μεταρρυθμίσεις οι βασικοί άξονες του πασχαλινού μηνύματος του Ν. Χριστοδουλίδη

Διαβάστε επίσης

Την ευχή η Ανάσταση Του Κυρίου να φέρει και στην Κύπρο απελευθέρωση και επανένωση μέσα από μια διαρκή, βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα επανενώνει πραγματικά τον λαό και όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι θα απολαμβάνουν το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών τους εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρεται εκτενώς στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ επισημαίνει στοιχεία της Οικονομίας και της Εσωτερικής διακυβέρνησης που αποτελούν προτεραιότητές του το επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα του Ν. Χριστοδουλίδη:

”Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς, για πρώτη φορά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της Ανάστασης του Κυρίου και των εορτών του Πάσχα.

Καταρχάς, από τα βάθη της καρδιάς μου απευθύνω σε όλους σας τις ειλικρινείς ευχές μου για υγεία, δύναμη, ευημερία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Ευχή όλων το Αναστάσιμο Φως και τα ελπιδοφόρα μηνύματα της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας, όπου το φως υπερνικά το σκοτάδι και η πίστη στο καλό δικαιώνεται, να φέρουν στον καθένα και στην κάθε μία, στο κάθε σπιτικό, χαρά και ευλογία.Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά, οι αναστάσιμες καμπάνες απόψε δεν θα κτυπήσουν ελεύθερα σε ολόκληρη την πατρίδα μας. Πολλοί συμπατριώτες μας θα στερηθούν για άλλη μια φορά τη χαρά της εορτής στην πόλη και στο χωριό τους. Με ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων, την πατρίδα μας de facto διαιρεμένη, οι πρόσφυγες συμπατριώτες μας συνεχίζουν βίαια να μένουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, οι οικογένειες των αγνοουμένων εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση και διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ όλοι οι εγκλωβισμένοι μας θα λάβουν το Αναστάσιμο Φως υπό τους περιορισμούς του κατοχικού καθεστώτος.

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου εργάζομαι στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, έτσι ώστε να κατορθώσουμε σύντομα να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που αυτές είχαν διακοπεί. Πάντα επί της συμφωνημένης βάσης λύσης καθώς και του κεκτημένου των συνομιλιών από τα προηγούμενα χρόνια των διαπραγματεύσεων.

Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Το σημερινό παράνομο στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε για την πατρίδα μας, για Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους και όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας.

Με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών έχω, ήδη, προβεί σε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνδράμει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, με μια ενεργότερη εμπλοκή και πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο για την άρση του σημερινού αδιεξόδου, αλλά και για τη συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα ως Κυβέρνηση εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, να δημιουργήσουμε συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την πατρίδα μας.

Εργαζόμαστε για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο του τον ‘Ανθρωπο, με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας που θα στηρίζεται περισσότερο στην έρευνα και στην καινοτομία, στην τεχνολογία, αξιοποιώντας πλήρως το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, ώστε να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά, με πολιτικές που εμπεδώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την υλοποίηση ολιστικών πολιτικών για ευημερία όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των ευάλωτων συμπατριωτών μας. Εργαζόμαστε για μια ισορροπημένη ανάπτυξη τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρό μας και τη γρήγορη μετάβαση στην πράσινη εποχή.

Στοχεύουμε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί και εργαζόμαστε για την προώθηση νέων, απαραίτητων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Προτεραιότητά μας ο ‘Ανθρωπος, η παιδεία, η υγεία, η εργασία, η καθημερινότητα όλων των συνανθρώπων μας, των γονέων, των μονογονιών και πολυτέκνων, των ατόμων με αναπηρίες, των συνταξιούχων μας. Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η νέα γενιά του τόπου μας, το μέλλον της πατρίδας μας και η δημιουργία ουσιαστικής ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Σε μια δύσκολη εποχή, με τις προσπάθειες σε διεθνές, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση και συγκράτηση των πληθωριστικών τάσεων, ως Κυβέρνηση η έγνοια μας παραμένει η προστασία ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τίποτα δεν είναι εύκολο, είναι πολλές οι προκλήσεις και όλα όσα πρέπει να γίνουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όμως θέλω να είστε βέβαιοι ότι η κάθε μας απόφαση θα λαμβάνεται με γνώμονα τη στήριξη όλων, και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ολιστική ανάπτυξη με οφέλη για το σύνολο του λαού μας.

Αυτή την ώρα που το Φως της Αναστάσεως διαχέεται με ευλάβεια στον ανά της γης Ορθόδοξο Χριστιανισμό, το μήνυμα της Αγάπης, της επικράτησης της ζωής επί του θανάτου, του φωτός επί του σκότους, η σκέψη μας βρίσκεται με όλους τους δυσπραγούντες, αλλά και όσους λαούς υποφέρουν από τα δεινά του πολέμου. Συμπάσχουμε και στεκόμαστε στο πλευρό και του ουκρανικού λαού ο οποίος δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της παράνομης ρωσικής εισβολής. Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τις ευχές μου για τερματισμό του πολέμου και αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στην Ουκρανία.

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισες,

Κλείνοντας, εύχομαι για άλλη μια φορά σε όλους υγεία, δύναμη, ευημερία και ευτυχία. Αυτές τις φωτεινές μέρες ας αποτελέσουμε παράδειγμα αγάπης, προσεγγίζοντας και εορτάζοντας, όχι μόνο με τις οικογένειες μας, αλλά και με συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Την ίδια στιγμή, ας ευχηθούμε, ζωντανεύοντας μέσα μας την ελπίδα, ότι η Ανάσταση Του Κυρίου θα φέρει και στην Κύπρο απελευθέρωση και επανένωση μέσα από μια διαρκή, βιώσιμη και λειτουργική λύση η οποία θα επανενώνει πραγματικά τον λαό και όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι θα απολαμβάνουν το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών τους.

Είθε ο σταυρός της Κύπρου και ο μακροχρόνιος Γολγοθάς των προσφύγων μας να βρει πολύ σύντομα την Ανάστασή του και οι αναστάσιμες καμπάνες να ηχήσουν από άκρη σε άκρη στην πατρίδα μας.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά σε όλους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα