back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιαπωνία: Υπόσχεση Κισίντα για απόλυτη ασφάλεια στη σύνοδο G7, μετά την επίθεση σε ομιλία του

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθεί ότι οι συναντήσεις της Ομάδας των 7 (G7) θα γίνουν με ασφάλεια, μία ημέρα αφού ο ίδιος απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τους σωματοφύλακές του μετά την έκρηξη αντικειμένου σε προεκλογική εκδήλωση όπου διαπράχθηκε επίθεση.

Ο Κισίντα απομακρύνθηκε από το σημείο σώος και αβλαβής, αφού άγνωστος εκσφενδόνισε αντικείμενο που έμοιαζε με «καπνογόνο» καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε αλιευτικό λιμάνι στη δυτική Ιαπωνία.

Ο ύποπτος, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ο 24χρονος Ριγιουτζί Κιμούρα, είχε επίσης πάνω του μαχαίρι όταν συνελήφθη και πιθανόν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που πέταξε στο σημείο του συμβάντος όταν η αστυνομία όρμησε για να τον εξουδετερώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το κίνητρο της επίθεσης, στην οποία σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκε ελαφρά αστυνομικός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν πρέπει να επιτρέπει ενέργειες βίας που βαίνουν κατά των θεμελίων της δημοκρατίας. «Τη στιγμή που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο», βρίσκονται στην Ιαπωνία για δύο υπουργικές συνεδριάσεις της G7, η χώρα «συνολικά πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια», δήλωσε σήμερα ο Κισίντα σε δημοσιογράφους.

Το περιστατικό ανακίνησε τις μνήμες από τη δολοφονία τον περασμένο Ιούλιο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, που έπεσε νεκρός από τα πυρά άνδρα με αυτοσχέδιο όπλο εν μέσω προεκλογικής του ομιλίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε χθες ότι έχουν δοθεί εντολές στην αστυνομία να εντείνει την ασφάλεια και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια όταν η Ιαπωνία φιλοξενήσει τη σύνοδο της G7 τον Μάιο στη Χιροσίμα. Αυτό το σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται υπουργικές σύνοδοι της G7 στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα