back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Κάθειρξη 25 ετών σε σφοδρό επικριτή του Κρεμλίνου- Την απελευθέρωσή του ζητούν ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 25 ετών από δικαστήριο της Μόσχας, στην πιο σκληρή ποινή αυτού του είδους αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αφού κρίθηκε ένοχος για προδοσία και άλλα αδικήματα τα οποία αρνήθηκε ότι διέπραξε.

Ο Καρά-Μουρζά, 41 ετών, πατέρας τριών παιδιών και πολιτικός της αντιπολίτευσης με ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο, μιλούσε ανοικτά επί χρόνια εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκούσε πιέσεις σε δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και μεμονωμένους Ρώσους για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κρατικοί εισαγγελείς, που είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιβληθεί 25ετής κάθειρξη, τον κατηγόρησαν για προδοσία και για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού αφού επέκρινε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν συλληφθεί ο Καρά-Μουρζά είχε πει πως η Ρωσία κυβερνάται από “καθεστώς δολοφόνων”. Είχε χρησιμοποιήσει επίσης ομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη προκειμένου να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει στόχους αμάχων στην Ουκρανία, κατηγορία την οποία η Μόσχα αρνήθηκε.

Αφού άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του σήμερα, ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος παρακολουθούσε ήρεμα την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, είπε “η Ρωσία θα ελευθερωθεί”, ένα γνωστό σύνθημα της αντιπολίτευσης.

Στην τελική ομιλία του στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τα χρόνια του 1930. Είχε αρνηθεί να ζητήσει από το δικαστήριο να τον αθωώσει, λέγοντας ότι επιμένει και είναι υπερήφανος για ό,τι έχει πει.

“Οι εγκληματίες υποτίθεται ότι δείχνουν μεταμέλεια για ό,τι έχουν κάνει. Εγώ, από την άλλη, είμαι στη φυλακή για τις πολιτικές μου απόψεις. Ξέρω επίσης πως θα έρθει η μέρα όπου το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας θα διαλυθεί”, είχε πει.

Μία από τους δικηγόρους του, η Μαρία Έϊσμοντ, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η νομική ομάδα του Καρά-Μουρζά θα ασκήσει έφεση στη σημερινή ετυμηγορία, η οποία όπως είπε αμαυρώθηκε από πολλές σοβαρές νομικές παραβιάσεις.

Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει τον επί χρόνια επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά.

“Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Τουρκ πρόσθεσε πως η ποινή είναι “άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία”.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δίκασε τον Καρά-Μουρζά “για κατηγορίες που φαίνεται να συνδέονταν με τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του για ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένης της δημόσιας κριτικής του για την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη “σκανδαλωδώς αυστηρή” ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έπειτα από μια “πολιτική δίκη”.

“Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

“Καλούμε τη Ρωσία να αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους όλους εκείνους που φυλακίστηκαν με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες”, προστίθεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Έπειτα από δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Καρά-Μουρζά καταδικάστηκε σε σωρευτική ποινή φυλάκισης 25 ετών σε σωφρονιστική αποικία.

Στο Λονδίνο, η Βρετανία δήλωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την “πολιτικά υποκινούμενη” καταδίκη.

Έξω από το δικαστήριο στη Μόσχα, η Βρετανίδα πρεσβευτής Ντέμπορα Μπρόνερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Μιλώντας δίπλα της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λιν Τρέισι δήλωσε πως η καταδίκη του Καρά-Μουρζά ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές.

“Η ποινικοποίηση της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική δράση είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης”, είπε η Τρέισι.

Λίγο αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εισήγαγε σαρωτικούς νόμους λογοκρισίας σε περίοδο πολέμου που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές στην κοινωνία.

Η “δυσφήμηση” του στρατού μπορεί πλέον να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως πέντε ετών, ενώ η εσκεμμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών για αυτόν μπορεί να επισύρει 15ετή ποινή κάθειρξης.

Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία αγώνα για την ύπαρξη της Ρωσίας απέναντι στη Δύση, Ρώσοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση πολιτικοί λένε πως η ενότητα της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας. Έχουν χαρακτηρίσει τους Ρώσους πολίτες που αμφισβητούν τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, τμήμα μιας φιλοδυτικής πέμπτης φάλαγγας που προσπαθεί να υπονομεύσει τη στρατιωτική εκστρατεία.

Δύο φορές, το 2015 και το 2017, ο Καρά-Μοτρζά είχε αρρωστήσει ξαφνικά σε αυτό που είπε πως ήταν δηλητηριάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, πέφτοντας και τις δύο φορές σε κώμα προτού αναρρώσει στη συνέχεια.

Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Οι δικηγόροι του Καρά-Μουρζά λένε πως ως αποτέλεσμα πάσχει από μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που αποκαλείται πολυνευροπάθεια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα