back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ε. Ξένου: Δυστυχώς το Σουδάν κατρακυλά σε έναν προμελετημένο εμφύλιο

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση στο Σουδάν παραμένει χαοτική ενώ άγνωστος είναι και ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Την ίδια στιγμή, εκρήξεις συγκλονίζουν το Χαρτούμ ενώ στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού παραμένουν εγκλωβισμένοι 15 Ορθόδοξοι, ανάμεσά τους και Έλληνες.

«Δυστυχώς το Σουδάν κατρακυλά σε έναν προμελετημένο εμφύλιο, τον οποίο πολλοί ανέμεναν ίσως και νωρίτερα. Στην ουσία, βλέπουμε τη συνέχιση της κατάστασης που είχαμε γνωρίσει μερικά χρόνια πριν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί τι συμβαίνει στο πεδίο αλλά και το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», ανέφερε η υπεύθυνη Εξωτερικών Αποστολών των Γιατρών του Κόσμου, Έλλη Ξένου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτική κυβέρνηση αλλά δύο αντιμαχόμενες φράξιες του στρατού. Το κακό σε αυτές τις κρίσεις είναι ότι οι στρατιωτικοί δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες (και ψηφοφόρους) με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φρικαλεότητες στην περιοχή και να δυσχεραίνει η ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Ξένου, αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί του Κόσμου επιχειρούν μόνο στο Νότιο Σουδάν: «Πρόκειται για μια υπέροχη περιοχή και είναι κρίμα που έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν το προβληματικό τοπικό σύστημα Υγείας με έμφαση στην προστασία των γυναικών και των παιδιών ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν δράσεις και για την ψυχική υγεία».

Κλείνοντας, πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, στα σύνορα του Σουδάν υπάρχουν ενεργοί μεγάλοι προσφυγικοί καταυλισμοί από προηγούμενες συγκρούσεις, επομένως, ένα κενό εξουσίας μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Δε θεωρώ ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι εύκολο να δημιουργηθεί προσφυγικό ρεύμα. Πάντως, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και κάθε μέρα γίνεται και χειρότερη».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα