back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπορέλ: Η Ταϊβάν είναι «κρίσιμης σημασίας» για την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Η Ταϊβάν έχει «κρίσιμη σημασία» για την Ευρώπη από οικονομική και στρατηγική άποψη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μερικές ημέρες μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ζήτησε από την Ευρώπη να μην είναι «ακόλουθος» των ΗΠΑ.

«Η Ταϊβάν είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μπορέλ ανοίγοντας μια αφιερωμένη στην Κίνα συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Πρόκειται για το πιο στρατηγικό στενό του κόσμου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εμπόριο: οφείλουμε να είμαστε παρόντες εκεί μέσω επιχειρήσεων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Ο Μπορέλ έκανε λόγο για τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης «δράσης εναντίον της Ταϊβάν, η οποία θα πρέπει να απορριφθεί σε κάθε περίπτωση» για λόγους ηθικής.

«Αυτό θα είχε σοβαρότατες στρατηγικές επιπτώσεις για εμάς, επειδή η Ταϊβάν έχει από τις πιο προηγμένες βιομηχανίες για την παραγωγή ημιαγωγών», επισήμανε επίσης.

Ο Ύπατος Αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας ζήτησε «να εμποδισθούν οι προκλήσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται» και απηύθυνε έκκληση «να επιστρέψουμε στο status quo».

«Η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της στρατηγικής περιμέτρου μας για την εγγύηση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λιγότερο από δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έπειτα από μία επίσημη επίσκεψη στην Κίνα δήλωσε πως αρνείται «μια λογική συνασπισμών» στο ζήτημα της Ταϊβάν και κάλεσε την Ευρώπη να μην «είναι ακόλουθος» των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Κίνας.

Η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όμως το Πεκίνο θεωρεί το νησί μία από τις επαρχίες του και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να ασκήσει εκεί την κυριαρχία του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα