back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σ. Αναγνωστόπουλος: Στο e-katanalotis.gov.gr θα αναρτώνται τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αλλά και επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

Διαβάστε επίσης

Στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr θα αναρτώνται πλέον τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όλων των παρόχων καθώς και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις των τραπεζών.

Για την συγκεκριμένη εφαρμογή μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή , Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Όπως ανέφερε, η ανάρτηση των τιμολογίων για την ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου –και στο εξής στις 20 κάθε μήνα- όταν και βάσει της νομοθεσίας υποχρεούνται οι πάροχοι να τα γνωστοποιήσουν στους καταναλωτές ενώ για το φυσικό αέριο θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε πάροχος μεταβάλλει τα τιμολόγιά του.

«Πρόκειται για μια πλατφόρμα που υπάρχει ήδη και αφορά πρωτίστως τα προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κάποιος από τα σούπερ μάρκετ. Περιλαμβάνει περίπου 1200 κωδικούς προϊόντων. Επίσης διαθέτει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που υπάρχουν στο καλάθι του νοικοκυριού και συγκρατούνται οι τιμές τους με την πάροδο του χρόνου. Στην ίδια πλατφόρμα, από τις 20 Απριλίου, θα προστεθούν και άλλες λειτουργίες, προκειμένου να βοηθήσουν τον καταναλωτή να έχει μια καλύτερη άποψη τόσο σε ότι αφορά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου. Ουσιαστικά, θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της πλατφόρμας να συγκρίνουν τις τιμές με βάση την κατανάλωσή τους», σημείωσε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, οι πληροφορίες σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών που θα αναρτηθούν το προσεχές διάστημα, θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε τράπεζα μεταβάλλει τα επιτόκια ή προβαίνει σε ρυθμίσεις όπως αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την προστασία φυσικών προσώπων με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τον καταναλωτή να γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητές του ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές. Άλλωστε, η βασική λύση απέναντι στην ακρίβεια που οφείλεται σε αισχροκέρδεια, είναι μέσα από την καταναλωτική επιλογή. Όταν ο καταναλωτής είναι ενημερωμένος, αναζητά και συγκρίνει πριν κάνει την επιλογή του και αυτό θα πιέσει και τις επιχειρήσεις να συμπιέσουν τις τιμές τους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες των καταναλωτών ή τις ερωτήσεις τους για το ηλεκτρικό ρεύμα, επισήμανε: «Θα πρέπει να αναφέρονται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά υπάρχει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μια ακόμα πλατφόρμα με την ονομασία kataggelies.mindev.gov.gr όπου ο καταναλωτής μπορεί να καθοδηγηθεί ως προς το που θα υποβάλει την καταγγελία ή το ερώτημα που έχει και ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία . Πλέον, ο πολίτης δεν ψάχνει μόνος του που πρέπει να απευθυνθεί για να επιλυθεί το ζήτημα που τον απασχολεί».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κάθε υπηρεσία έχει διαφορετικό αντικείμενο ώστε να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα ο κρατικός μηχανισμός: «Ειδικά για την αγορά της ενέργειας, είναι απαραίτητο η ρύθμισή της να ανατεθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά είναι αρκετά ευαίσθητη λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών, οπότε χρειάζεται μια πλήρης ανεξαρτησία ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις τιμές της ενέργειας. Επομένως, το συγκεκριμένο κομμάτι, δεν θα μπορούσε να τελεί υπό την απόλυτη κρατική επίβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατευθύνει σωστά τον πολίτη προκειμένου να γνωρίζει ακριβώς που να απευθυνθεί για να επιλύσει τα ζητήματα που τον απασχολούν».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα