back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χ. Θεοχαρίδης: Εγκλωβισμένοι στο Σουδάν οι λίγοι εναπομείναντες Έλληνες

Διαβάστε επίσης

 

Τη δική του μαρτυρία για την χαοτική κατάσταση στο Χαρτούμ, με πολύνεκρες μάχες ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς -παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας  να υπάρξει εκεχειρία- κατέθεσε στον Αθήνα 984 ο Χάρης Θεοχαρίδης.

Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων από το Σουδάν, στον οποίο συμμετέχουν συμπατριώτες μας που ζουν εδώ για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αλλά διατηρούν τον συνδετικό κρίκο με την σπαρασσόμενη σήμερα από τις συγκρούσεις αφρικανική χώρα.

Μιλώντας στον Γιώργο Αποστολίδη, περιέγραψε μια δυστοπία. «Τα πράγματα δυσκολεύουν κι όπως πληροφορούμαστε οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επικρατήσει ένας από τους δύο διεκδικητές της εξουσίας. Η κατάσταση εκτραχύνεται και γίνεται ολοένα και χειρότερη για τους λίγους δικούς μας που απέμειναν εκεί. Μέλη του Συνδέσμου επικοινώνησαν με έναν από τους δύο Έλληνες τραυματίες- τον κ Γαβριηλίδη- και πληροφορήθηκαν πως η ζωή του δεν κινδυνεύει, αλλά πρέπει επειγόντως να χειρουργηθεί για σοβαρό κάταγμα στο πόδι  …»

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης, στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν τέσσερα νοσοκομεία στο Χαρτούμ, σε μια  χώρα –από τις φτωχότερες του κόσμου, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες– με 16 νοσοκομεία να έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ερυθρός Σταυρός και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλούν τα αντίπαλα μέρη να εγγυηθούν την πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας για όσους έχουν ανάγκη ενώ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε λεηλασίες δομών υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη οι εναπομείναντες συμπατριώτες μας στο Σουδάν δεν ξεπερνούν τους 30 από 8.000 στον καιρό της ακμάζουσας εκεί ελληνικής κοινότητας.

«Άλλοτε υπήρχαν 8 εκκλησίες, 6 μονοθέσια σχολεία και ένα πλήρες Γυμνάσιο-Λύκειο, ήταν … διαφορετικά» θυμάται και κλείνοντας τη συνέντευξή του στον σταθμό της πόλης απευθύνει έκκληση να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν εδώ οι λίγοι Έλληνες που απέμειναν στο Σουδάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα