back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας πάει στην Ταϊβάν, σε ένδειξη υποστήριξης στη νήσο

Διαβάστε επίσης

Ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα κάνει επίσημη επίσκεψη το Σάββατο στην Ταϊβάν, σε ένδειξη υποστήριξης στη νήσο, που αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από την Κίνα, κλιμάκωση των γυμνασίων των ένοπλων δυνάμεων του Πεκίνου.

«Θα πάω στην Ταϊβάν το Σάββατο» 22η Απριλίου, επιβεβαίωσε ο κ. Γιαματέι.

Η πρόεδρος της νήσου Τσάι Ινγκ-γουέν έκανε στις αρχές του μήνα περιοδεία στη Γουατεμάλα και στο Μπελίζ, τα μόνα δυο κράτη της κεντρικής Αμερικής που διατηρούν ακόμη διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, μετά την απόφαση που πήρε την 26η Μαρτίου η Ονδούρα να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Στον δρόμο της επιστροφής της από την κεντρική Αμερική, η κυρία Τσάι συναντήθηκε στο Λος Άντζελες με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Προκαλώντας οργή στην Κίνα, που αντέδρασε οργανώνοντας τριήμερα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν.

Ο κ. Γιαματέι είπε πως κατά την επίσκεψή του θα υπογραφτεί «συμφωνία που πλησιάζει στην οριστικοποίηση» με την Ταϊβάν για να προσφερθεί «περαιτέρω πρόσβαση των προϊόντων» της Γουατεμάλας στις αγορές της νήσου.

Ο κ. Γιαματέι αναφέρθηκε ιδίως σε προϊόντα όπως ο καφές και η ζάχαρη, που μέχρι πρότινος η Ταϊβάν αγόραζε κυρίως από την Ονδούρα αλλά τώρα θα προμηθεύεται κυρίως «από τη Γουατεμάλα».

Είπε επίσης πως θα επισκεφθεί «τις μεγαλύτερες εταιρείες» της Ταϊβάν που επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα του.

Η Ταϊπέι, είπε ακόμη ο συντηρητικός πρόεδρος, θα δημιουργήσει ειδικό «ταμείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών» στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, ενώ θα κάνει δωρεά 1,5 εκατ. δολαρίων για να εγκατασταθεί σύστημα κλιματισμού στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα