Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν συμφώνησαν σήμερα σε 24ωρη εκεχειρία από τις 18:00 τοπική ώρα, (19.00 ώρα Ελλάδος) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.
«Επιβεβαιώνουμε την πλήρη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα την τηρήσει σύμφωνα με την ανακοινωμένη ώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο σουδανικός στρατός θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.
Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες 24ωρη εκεχειρία που δεν τηρήθηκε.
Διπλωματικές αποστολές στο Σουδάν κάλεσαν σήμερα τις αντίπαλες δυνάμεις να παύσουν το πυρ και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ώστε να προστατεύσουν τους αμάχους, τους διπλωμάτες και τους ανθρωπιστικούς παράγοντες έπειτα από μια πολυήμερη διαμάχη εξουσίας σε όλη τη χώρα.
Στις διπλωματικές αποστολές περιλαμβάνονται οι πρεσβείας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κοινή ανακοίνωση, κάλεσαν τον στρατό και την πιο ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίλυση θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες – Αγωνία για τους 150 Έλληνες
Χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν το Χαρτούμ κάτω από βροχή βομβών, καθώς συνεχίζονται σήμερα οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού μετά την αποτυχία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ χθες.
Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.800 έχουν τραυματισθεί σε τέσσερις ημέρες συγκρούσεων, σε έναν απολογισμό που είναι βέβαιο ότι δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Πεζή ή με αυτοκίνητα, σε δρόμους σπαρμένους με πτώματα και απανθρακωμένα στρατιωτικά οχήματα, χιλιάδες Σουδανοί προσπαθούν να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν ή Χεμεντί και του σουδανικού στρατού του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν που συγκρούονται μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού το 2021.
Τριακόσιοι είκοσι Σουδανοί στρατιώτες και άλλα μέλη υπηρεσιών επιβολής του νόμου, πέρασαν τα σύνορα με το Τσαντ την Κυριακή, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τις σφοδρές συγκρούσεις.
Όλοι τους παραδόθηκαν στον στρατό του Τσαντ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας αυτής.
«Διείσδυσαν στο έδαφός μας. Όλοι τους αφοπλίστηκαν», είπε ο στρατηγός Νταούντ Γιαγιά Μπραχίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία πολλών άλλων υπουργών. «Πρόκειται για 320 μέλη του σουδανικού στρατού, χωροφύλακες, αστυνομικούς και στρατιώτες, που φοβήθηκαν ότι θα σκοτώνονταν από τις RSF και παραδόθηκαν στις δυνάμεις μας», διευκρίνισε.
«Φοβόμαστε ότι αυτή η σύγκρουση μεταξύ των Σουδανών θα εξαπλωθεί στο Νταρφούρ», συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ασφάλεια.
Η κυβέρνηση του Τσαντ έκλεισε τα σύνορα της χώρας με το Σουδάν το Σάββατο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.
Ο Μπραχίμ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να προκαλέσει νέα προσφυγικά κύματα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του υποδέχτηκε στο παρελθόν περισσότερους από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες. «Σήμερα, χιλιάδες πρόσφυγες περνούν τα σύνορά μας αναζητώντας προστασία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μονάχα να τους υποδεχτούμε και να τους προστατεύσουμε», κατέληξ
Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Αλλά οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται πλέον σε υπαρξιακή ένοπλη αντιπαράθεση, κωφεύουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.
Ωστόσο, τα σύντομα διαστήματα που οι συγκρούσεις σταματούν, συχνότερα για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά ή για την μετακίνηση των δυνάμεων, κάθε μέρα ομάδες Σουδανών κατορθώνουν να βγουν από το Χαρτούμ.
Διότι η πόλη δεν είναι βιώσιμη από το Σάββατο: το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί – και επιστρέφουν σε λίγες περιοχές για λίγες ώρες – και οι αδέσποτες σφαίρες διαπερνούν τοίχους και παράθυρα. Ακόμη χειρότερα, μερικές φορές ένας πύραυλος πέφτει από τον ουρανό και μετατρέπει σε ερείπια κατοικίες ή νοσοκομεία.
Χθες ήδη, ο ΟΗΕ είχε καταμετρήσει περί τους 200 νεκρούς και 1.800 τραυματίες. Αλλά οι γιατροί επαναλαμβάνουν ότι κανένας απολογισμός δεν είναι αξιόπιστος σε αυτό το επικίνδυνο πεδίο μάχης: ακαθόριστος είναι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών που δεν έχουν βρεθεί.
Ελλείψεις
Επτά νοσοκομεία έχουν κλείσει στο Χαρτούμ εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ τα υπόλοιπα αδυνατούν να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τους γιατρούς, ελλείψει υλικών ή διότι έχουν καταληφθεί από στρατιωτικές δυνάμεις ή διότι τα μέλη του προσωπικού δεν μπορούν να φθάσουν στην εργασία τους.
Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται στην χώρα όπου σε κανονικές εποχές υπάρχουν ήδη ελλείψεις λόγω του πληθωρισμού που τρέχει με τριψήφια νούμερα. Κανένα φορτηγό τροφοδοσίας δεν έχει μπει στην πρωτεύουσα του Σουδάν από το Σάββατο.
Στην χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πείνα πλήττει περισσότερο του ενός τρίτου του πληθυσμού, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωμάτες λένε ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν: τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και ο ΟΗΕ καταγγέλλει λεηλασίες στις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις του.
Οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία μίας επίθεσης στο σπίτι τους ή στην οικογένειά τους: δεν έχουν ξεχάσει τις μάχες, τις επιθέσεις και τις φρικαλεότητες που κόστισαν στον δικτάτορα Όμαρ αλ-Μπασίρ, που ανατράπηκε το 2019, την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ. Ο σουδανός δικτάτορας είχε τότε αναθέσει την εφαρμογή της πολιτικής της καμένης γης σε έναν άνθρωπο: τον Χεμεντί.
Δρόμοι σπαρμένοι με πτώματα
Σήμερα, χιλιάδες άνδρες και παιδιά έχουν πάρει τον δρόμο προς την ύπαιθρο, περπατώντας μέσα από πτώματα σε σήψη.
Οι διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους. Αποστολή δύσκολη αφού γίνονται και οι ίδιες στόχος επιθέσεων: αμερικανική διπλωματική αποστολή δέχθηκε πυρά την Δευτέρα και ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκε επίθεση στην κατοικία του στο Χαρτούμ.
Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την απομάκρυνση πολιτών, ένας στόχος που μοιάζει μακρινός, αφού το αεροδρόμιο του Χαρτούμ είναι πεδίο μαχών και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Στις τέσσερις ημέρες των συγκρούσεων, ούτε ο στρατός ούτε οι παραστρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται σε θέση να επικρατήσουν.
«Κανένα στρατόπεδο δεν φαίνεται να επικρατεί και, με δεδομένη την σφοδρότητα των συγκρούσεων, το επίπεδο της βίας, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί κι άλλο πριν οι δύο στρατηγοί βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προειδοποιεί ο Clément Deshayes του πανεπιστημίου Paris 1.
Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται «οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι να ασκήσουν πίεση και, προς το παρόν, οι δηλώσεις τους δεν κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε στο AFP ο ειδικός στο Σουδάν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυνάμεις της περιοχής, οι γειτονικές χώρες και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες θέλουν να τα έχουν καλά και με τους δύο αντίπαλους σουδανούς στρατηγούς. Διότι δεν θέλουν να προεξοφλήσουν το μέλλον, το οποίο είναι προς το παρόν αβέβαιο.
Κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ, λαμβάνοντας υπόψη την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ για θέματα ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Πυρά και εκρήξεις συνεχίζουν να συνταράσσουν το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, παρά τις εκκλήσεις να υπάρξει εκεχειρία, την τέταρτη ημέρα μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς με σχεδόν 270 νεκρούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς». Σύμφωνα με το CNN ένοπλοι φέρονται να εισέβαλαν στα σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς προχωρώντας σε κλοπές και βιασμούς.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες πως μία από τις διπλωματικές αυτοκινητοπομπές της δέχθηκε πυρά και η ΕΕ ότι ο πρεσβευτής της δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του.
Τουλάχιστον 74 από τους 150 ‘Ελληνες επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα
Η αγωνία για τους 150 Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα κορυφώνεται καθώς δεν μπορεί να γίνει εκκένωση εάν δεν εξασφαλιστούν ασφαλείς δίοδοι, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, τονίζοντας πως το καλύτερο μέτρο αυτοπροστασίας αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μετακινήσεων.
Πριν από λίγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο δήλωσε : «Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια». Σύμφωνα με τον κύριο Γαλάνη 74 Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από το Σουδάν ενώ σταθερή, χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση των δυο τραυματιών. «Παίρνουν αντιβιοτικά και παυσίπονα μέχρι να χειρουργηθούν». Όσον αφορά τις προμήθειες των εγκλωβισμένων φαντάζεται ότι ακόμα επαρκούν, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ότι νερό και ηλεκτρικό δεν υπάρχει. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ παραμένουν 15 άτομα ορθόδοξοι χριστιανοί οι οποίοι είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nesroom Αθήνα 984