Δικαστής της Καλιφόρνιας διέταξε χθες Τετάρτη να τεθεί υπό κράτηση ο περουβιανός πρώην πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο, ενόψει της προετοιμασίας για την έκδοσή του στο Περού, όπου είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά.
Ο κ. Τολέδο, 77 ετών, ήταν αρχηγός του κράτους από το 2001 ως το 2006.
Η περουβιανή δικαιοσύνη ζήτησε την έκδοσή του διότι τον βαραίνουν υποψίες πως έλαβε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό όμιλο Οντεμπρέχτ, που βρίσκεται στην καρδιά πελώριου σκανδάλου διαφθοράς στη Λατινική Αμερική, με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων έργων.
Εφετείο απέρριψε προχθές Τρίτη τη νιοστή προσφυγή του πρώην προέδρου για την αποτροπή της έκδοσής του, που ζητεί η Λίμα από το 2018 και εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Φεβρουάριο.
Και δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο έδωσε εντολή χθες να φυλακιστεί.
Ο συνήγορος του κ. Τολέδο «δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην υποβολή άλλης προσφυγής», με άλλα λόγια έφεσης, ανέφερε ο δικαστής στην απόφασή του.
Ο πρώην πρόεδρος, που διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί κάθειρξη 20 ετών στο Περού, υποχρεούται κατά συνέπεια να παρουσιαστεί στο δικαστικό μέγαρο του Σαν Χοσέ το πρωί της Παρασκευής για να φυλακιστεί.
Είχε συλληφθεί το 2019 στις ΗΠΑ, όπου ζούσε, αφού εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, από το οποίο είχε πάρει διδακτορικό. Αρχικά φυλακίστηκε, κατόπιν του επιβλήθηκε κατ’ οίκον κράτηση στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ήταν υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.
Ο κ. Τολέδο, που κατηγορείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος από τη δικαιοσύνη του Περού, επιμένει να διατρανώνει την αθωότητά του. Παλιός συνεργάτης του όμως, όπως και πρώην στέλεχος της Οντεμπρέχτ, κατέθεσαν πως έλαβε εκατομμύρια από τον βραζιλιάνικο όμιλο των κατασκευών.
Η Οντεμπρέχτ έχει παραδεχτεί πως μοίρασε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικούς στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίζει συμβάσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων. Στο πλαίσιο του σκανδάλου, δεκάδες λατινοαμερικάνοι πολιτικοί και επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Ο κ. Τολέδο συγκαταλέγεται στους συνολικά επτά πρώην προέδρους του Περού που έχουν καταδικαστεί ή βρεθεί αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για διαφθορά: ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τους Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016), Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018), Μαρτίν Βισκάρα (2018-2020) και Πέδρο Καστίγιο (2021-2022). Άλλος ένας πρώην πρόεδρος, ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε για να αποφύγει τη σύλληψη το 2019.
Η νυν πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, είναι εξάλλου αντιμέτωπη με ποινικής φύσης έρευνα για «γενοκτονία» από τη δικαιοσύνη, όπως και πρώην και νυν υπουργοί της, στο πλαίσιο της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε τον Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ