back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σουδάν: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε για εκεχειρία έως το τέλος του Ραμαζανιού

Διαβάστε επίσης

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε σήμερα τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να παρατείνουν την εκεχειρία μέχρι το τέλος της μουσουλμανικής γιορτής ‘Ειντ αλ-Φιτρ και δήλωσε ότι η άποψη της Ουάσινγκτον είναι ότι η 24ωρη εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη τηρήθηκε ως επί το πλείστον παρά τα σφοδρά πυρά που σημειώθηκαν σήμερα.

Προηγουμένως και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για μια εκεχειρία “τουλάχιστον τριών ημερών” στο Σουδάν με αφορμή τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Άμεση προτεραιότητα, ζητώ εκεχειρία για τουλάχιστον τρεις ημέρες, για τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, για να επιτραπεί στους άμαχους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες να ξεφύγουν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, τρόφιμα και άλλες προμήθειες πρώτης ανάγκης”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περιφερειακής αφρικανικής ένωσης Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) και άλλους συναφείς οργανισμούς.

“Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο στάδιο ώστε να επιτραπεί μια ανάπαυλα από τις μάχες και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη εκεχειρία”, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις αποτυχημένες εκκλήσεις για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός έως σήμερα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια “σημαντική στιγμή του μουσουλμανικού ημερολογίου” και συμπλήρωσε ότι “όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση είναι μουσουλμάνοι”.

“Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσει να τηρηθεί μια εκεχειρία” δήλωσε.

“Είμαστε σε επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές, νομίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος για να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία “απολύτως κρίσιμη” καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

“Τη διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να διαδεχθεί ένας σοβαρός διάλογος για να επιτρέψει την επιτυχία μιας μετάβασης, με τον διορισμό μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης”, δήλωσε.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιώτες στην περιοχή του Σουδάν για να διευκολύνουν μια ενδεχόμενη εκκένωση της πρεσβείας τους και την απομάκρυνση του προσωπικού της, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

“Στέλνουμε μεγάλο αριθμό πρόσθετων δυνάμεων στην περιοχή για να διασφαλίσουμε και να διευκολύνουμε την ενδεχόμενη αποχώρηση από το Σουδάν του αμερικανικού προσωπικού της πρεσβείας μας, στην περίπτωση που θα το επέβαλαν οι συνθήκες”, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σε δελτίο Τύπου, το οποίο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των στρατιωτών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στη συνέχεια ότι οι πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στο Τζιμπουτί, ένα μικρό κράτος με σταθερότητα στο Κέρας της Αφρικής.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την προληπτική τοποθέτηση των στρατιωτικών δυνάμεων ώστε να είναι έτοιμες, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στοχοποιούνται Αμερικανοί, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση.

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι οι δύο πλευρές να καταθέσουν τα όπλα, να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και να αφήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους στο Χαρτούμ, δήλωσε ο Κίρμπι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καλέσει προηγουμένως τους Αμερικανούς πολίτες στο Σουδάν να παραμείνουν, για την προστασία τους, σε εσωτερικούς χώρους.

Από 10.000 έως 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

“Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν είναι γυναίκες και παιδιά. Η UNHCR εργάζεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Τσαντ και τους εταίρους της για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να προετοιμάσουν μια κοινή απάντηση”, αναφέρει σήμερα σε δελτίο Τύπου.

Η UNHCR συντονίζεται επίσης με τις αρχές του Τσαντ για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τους νεοαφιχθέντες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το ανατολικό τμήμα του Τσαντ φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες και “οι αφιχθέντες ασκούν πρόσθετη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι ήδη υπερφορτωμένες και στους πόρους της χώρας”, υπογραμμίζει.

Οι πλέον επείγουσες ανάγκες είναι το νερό, η τροφή, τα καταφύγια, η υγειονομική περίθαλψη, την προστασία των παιδιών και η πρόληψη της σεξιστικής βίας, αναφέρει η UNHCR.

Λόγω της βίας που υφίστανται οι άνθρωποι οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι επίσης μια από τις κύριες προτεραιότητες.

Από τότε που η μάχη για την εξουσία, υποβόσκουσα εδώ και εβδομάδες μεταξύ δύο στρατηγών, έχει μετατραπεί σε μάχη από τις 15 Απριλίου, υπάρχει πλήρης σύγχυση στα 45 εκατομμύρια των Σουδανών και οι εκεχειρίες που ανακοινώνονται από τα δύο στρατόπεδα δεν διαρκούν.

Η UNHCR δηλώνει “ιδιαίτερα ανήσυχη από την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν”, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταμέτρησε “περισσότερους από 330 νεκρούς και 3.200 τραυματίες”.

“Είναι επείγουσα ανάγκη η σύγκρουση να σταματήσει ώστε να αποφευχθούν νέες ανθρώπινες απώλειες”, δήλωσε, μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNHCR Ραούφ Μαζού σε δελτίο Τύπου.

“Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προστατέψουν τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, και να σεβαστούν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα ώστε η καίριας σημασίας βοήθεια να μπορεί να προωθηθεί”, πρόσθεσε

Στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία δεν απομακρύνει «σ’ αυτό το στάδιο» πολίτες από το Σουδάν προσθέτοντας ότι η χώρα του επικεντρώνει αυτή τη στιγμή στην επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Καλούμε όλα τα μέρη να θέσουν σε εφαρμογή μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση το συντομότερο δυνατόν ώστε αυτοί που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες να μπορέσουν να αναζητήσουν καταφύγιο», δήλωσε σε εικονική συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο Άχμεντ Αλ-Μαντάρι.

Ο ίδιος δήλωσε πως μια τέτοια ανθρωπιστική παύση είναι ουσιώδους σημασίας για να έχουν οι άμαχοι πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα και για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης οι τραυματίες.

Οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως δηλώσει πως θα σεβαστούν μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ χθες, Τετάρτη, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), όμως σύντομα παραβιάσθηκε από συγκρούσεις.

Ο Μαντάρι δήλωσε πως ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να επιτραπεί να κινούνται με ασφάλεια υγειονομικοί, ασθενείς και ασθενοφόρα.

Ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, Περιφερειακός Διευθυντής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε πως η ιατρική απομάκρυνση αυτών που έχουν τραυματισθεί σοβαρά στο Σουδάν «δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή ρεαλιστική επιλογή» εξαιτίας της κακής κατάστασης της ασφαλείας.

«Δεν είναι δυνατό να έχουμε αυτού του είδους τη μετακίνηση», δήλωσε. «Επίσης έχουμε πολύ περιορισμένους πόρους. Είναι πολύ ακριβό να κάνουμε ιατρικές εκκενώσεις. Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε τους περιορισμένους πόρους μας για να ενισχύσουμε να νοσοκομεία και να υποστηρίξουμε το ιατρικό προσωπικό στη χώρα».

Ο Μπρέναν πρόσθεσε πως ο ΠΟΥ σχεδιάζει να φέρει στο Σουδάν περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων κιτ για επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, μόλις η κατάσταση το επιτρέψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα