back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σουδάν: Στο Χαρτούμ οι κάτοικοι οργανώνουν την αλληλεγγύη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάστε επίσης

Hashtag, εκκλήσεις μέσω του διαδικτύου, ομάδες στο Whatsapp, βίντεο με οδηγίες: στο Χαρτούμ κάτω από τις βόμβες και τα διασταυρούμενα πυρά των δύο αντίπαλων πλευρών, η αλληλεγγύη οργανώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αναμεταδώστε τις εκκλήσεις σε βοήθεια, τα αιτήματα για παροχή συνδρομής και προσπαθήστε να φέρετε σε επαφή» όσους έχουν ανάγκη, γράφει ο Μουζτάμπα Μούσα στους περισσότερους από 200.000 ακολούθους του στο Twitter.

Όπως και πολλοί άλλοι Σουδανοί, κλεισμένοι στα σπίτια τους με το ίντερνετ μοναδικό παράθυρο στον κόσμο, προσπαθεί να βοηθήσει. Στο Χαρτούμ από το Σάββατο υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα: τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, φάρμακα.

Μέσω των hastags #Ανάγκες_Χαρτούμ ή #Ανάγκες_Ομντουρμάν οργανώνεται η αλληλεγγύη, με περίπου 20.000 σχετικές αναρτήσεις να έχουν γίνει μόνο χθες Τετάρτη.

Στο Whatsapp μερικές εκατοντάδες μέλη της ομάδας «γενικές ανάγκες στο Χαρτούμ» αναφέρουν τις ελλείψεις που έχουν: ο Χούλουντ έχει ανάγκη βρεφικό γάλα, ο Χίλαμ αυτοκίνητο, ένας άλλος χρήστης, ανώνυμος, φορτιστή κινητού για να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του.

Άλλοι προσφέρουν συμβουλές: τι να βάλει κανείς στον σάκο διαφυγής του, ποιον γιατρό να καλέσει, πώς να διαχειριστεί μια κρίση πανικού;

Οδηγίες για την αντιμετώπιση τραύματος από σφαίρα

Το συνδικάτο των γιατρών ανήρτησε στο Facebook βίντεο για την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες από σφαίρες. Αυτό είχε γυριστεί το 2019, στη διάρκεια της «επανάστασης» που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Όμαρ αλ Μπασίρ, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Τότε οι αρχές, που είχαν καταστείλει βίαια τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, είχαν κόψει το ίντερνετ και τις τηλεπικοινωνίες με στόχο να μην δει η διεθνής κοινότητα τις σκηνές σφαγών.

Ωστόσο τώρα οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί προτιμούν να γεμίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την προπαγάνδα τους.

«Παρακολουθείστε την κατάσταση στην περιοχή σας και περιγράψτε τη ώστε να αποφευχθεί η διάδοση φημών», τονίζουν οι επιτροπές αντίστασης, μικροί πυρήνες κατοίκων που δημιουργήθηκαν σε κάθε συνοικία στη διάρκεια της εξέγερσης του 2019.

Στην πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων όπου επικρατεί η σύγχυση και όπου αυξάνονται οι ελλείψεις, οι επιτροπές αυτές καλούν τους πολίτες να δημιουργήσουν «αυτοσχέδια φαρμακεία για τους τραυματίες».

Λόγω των μαχών έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους εννέα νοσοκομεία στο Χαρτούμ, σε σύνολο 39 σε όλη τη χώρα, ενώ όσα παραμένουν ανοικτά έχουν ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και υγειονομικούς.

Φαρμακοποιός ή ασφαλής οδός

Στον ιστότοπο Khartoum Medical μπορούν να εγγραφούν οι γιατροί, αναφέροντας το τηλέφωνό τους και τις ώρες που μπορούν να μετακινηθούν ή να βοηθήσουν τηλεφωνικά ασθενείς ή τραυματίες.

Καθώς τα φαρμακεία είναι κλειστά τις περισσότερες ώρες εδώ και πέντε ημέρες, πολλοί χρήστες του διαδικτύου αναζητούν ινσουλίνη ή δωρητές πλάσματος.

Ο Χάλιντ Σάαντ προτείνει στους περίπου 80.000 ακόλουθούς του να οργανωθούν σε μεγαλύτερη κλίματα.

«Βρείτε έναν φαρμακοποιό, δημιουργήστε μια ομάδα στο Whatsapp και στείλε του τις συνταγές σας», προτείνει στο Twitter. Στη συνέχεια ένας εθελοντής μπορεί να παραδώσει τα φάρμακα στους ασθενείς με τη μοτοσικλέτα του και να μοιραστούν όλοι από κοινού το κόστος της βενζίνης.

Άλλη ανάρτηση ζητεί «ασθενοφόρο το συντομότερο δυνατό». «Υπάρχουν δύο πτώματα στην οδό 60, μια ρουκέτα έπεσε στο αυτοκίνητό τους», αναφέρει ένας χρήστης.

Υπό τον καυτό ήλιο του Χαρτούμ, μιας από τις πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως, ένα πτώμα σε σήψη και τα βακτήρια που μπορεί να μεταφέρει προκαλούν τρόμο στους κατοίκους.

«Όσοι θέλετε να φύγετε από τη συνοικία Χαρτούμ-2, φύγετε αμέσως, περάστε από την οδό του Τύπου, είναι ανοικτή», αναφέρει μια ανάρτηση στο Twitter. Όμως στο Χαρτούμ όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή και οι πληροφορίες αυτές «ίσχυαν στις 12:43», τονίζει.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα