back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09.00

Διαβάστε επίσης

Από αύριο Σάββατο αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος στην χώρα, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να της ζητήσει την διάλυση της Βουλής και ακολούθως την διενέργεια εκλογών.

Το εκλογικό δίλημμα της αυτοδυναμίας της ΝΔ για να αποφευχθεί η πολιτική παραλυσία, έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, επαναφέροντας το σενάριο μιας κυβέρνησης των ηττημένων, με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία. Το πρωί, θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για την οδική σύνδεση Άργους-Ναυπλίου με τον αυτοκινητόδρομο Α7, και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τις Μυκήνες και το Ναύπλιο.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στις 21 Μαΐου, θα είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς . Στην ατζέντα της συνάντησης , σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και η συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στα συντηρητικά κόμματα της γηραιάς ηπείρου.

Στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επισκεφθεί τις φυλακές Ωρωπού και στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε στελέχη και φίλους του κόμματος στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Στις εκλογές έχουμε χρέος να μπούμε εμπόδιο στη θεσμική παρακμή, στην οποία οδήγησαν τη χώρα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χτες στην Μυτιλήνη.

Η κοινή προσήλωση στην προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο επαναβεβαιώθηκε χθες στην πρώτη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας «3+1», με τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου. Τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ με σκοπό την αλληλογνωριμία και τον καθορισμό τομέων προτεραιότητας της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.

Στα χαρτιά έμεινε και η δεύτερη εκεχειρία στο Σουδάν. Πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν το Χαρτούμ, με τη χώρα να βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου.

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο, ενώ τα τρόφιμα λογοστεύουν. Μέσα στην εμπόλεμη κατάσταση, ανθρωπιστικές δίοδοι είναι αδύνατον να ανοίξουν, με αποτέλεσμα οι ξένοι υπήκοοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων των ΗΠΑ και Γαλλίας, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Περισσότεροι από 330 άνθρωποι έχουν βρει μέχρι στιγμής τον θάνατο, 3.200 οι τραυματίες, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι εχθροπραξίες οδηγούν τη χώρα, που βασίζεται στην επισιτιστική βοήθεια, σε «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και τον διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων.

Παράθυρο ευκαιρίας αναζητούν οι ένοπλες δυνάμεις, που περιμένουν το πράσινο φως από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ομάδα ειδικών επιχειρήσεων, γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έχει δεσμευθεί μεταγωγικό αεροσκάφος C130.

Πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν και τα 50.000 ευρώ ανά έτος θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες εφόσον, μετά από ελέγχους, αρνηθούν να προσκομίσουν τις ταμειακές τους μηχανές η έχουν σβήσει αρχεία και μνήμες του. Περισσότερα στο athina984.gr

Στα 15,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες διαμορφώνονται οι χρεώσεις της ΔΕΗ για ηλεκτρική ενέργεια για τον Μάιο.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων, ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Δυσεύρετα είναι μεταξύ άλλων αντιβιοτικά, αντιτετανικοί οροί, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και καρδιολογικά φάρμακα, τονίζουν οι φαρμακοποιοί σημειώνοντας ότι έχουν ζητήσει συνάντηση πολλές φορές από τον Υπουργό Υγείας χωρίς ωστόσο την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Η Βουλή συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, όπως έχει καθιερωθεί από την UNESCO η 23η Απριλίου.

Το 1ο Athens Civil Society Festival, μια πολύχρωμη γιορτή ευαισθησίας, προσφοράς, αλληλεγγύης και συνεργασίας που συνδέει όλα τα κομμάτια της πόλης και των ανθρώπων της, διοργανώνεται από σημερα εως την Κυριακη στο Σεράφειο για πρώτη φορά φέτος από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Συν Αθηνά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 οργανώσεων και φορέων. Ο ΑΘΗΝΑ 984 συμμετέχει στο τριήμερο Φεστιβάλ και θα μεταδίδει ένα μερος του προγράμματός του από τον χώρο του Σεραφείου. Σημερα Παρασκευη θα ειναι εκει απο τις 3 εως τις 8 με την Αριστέα Γιαννου και την Σαπφω Ματσιώρη.

Την τελευταία της πνοή άφησε στα 74 της χρόνια η Μυρσίνη Ζορμπά. Είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ. Θήτευσε στην Ευρωβουλή από το 2000 έως το 2004, ήταν η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) και εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992).

Απερριψε σήμερα η διπλωματία της Βόρειας Κορέας την παρότρυνση της G7 να «απέχει» από κάθε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου, επαναβεβαιώνοντας πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «οριστικό και αμετάκλητο».

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι. . Η θερμοκρασία έως 22 βαθμούς Κελσίου. 15 βαθμοι στην τχνοπολη στο γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα