back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δίκη για Μάτι: “Ολιγωρία κινητοποίησης εναέριων και επίγειων δυνάμεων”

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθηση του ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και ότι υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων διατύπωσε ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αντιστράτηγος εν αποστρατεία της πυοροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης καταθέτοντας για δεύτερη μέρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας οι οποίοι εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων .

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας είπε πως σε κάθε περίπτωση η εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων ήταν επιβεβλημένη και επισήμανε πως η σχετική απόφαση έπρεπε να ληφθεί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση έφερε δύο παραδείγματα-ένα εγχώριο και ένα διεθνές-εκκενώσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2018 κατά τη διάρκεια της τεράστιας φωτιά στην Καλιφόρνια των Η. Π. Α λίγους μήνες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και την αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την φωτιά στα Ψαχνά Εύβοιας όταν πλέον αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος είχε αναλάβει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Μάλιστα για τις ευθύνες του κ. Ματθαιόπουλου ο οποίος την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς είχε τη θέση του υπαρχηγού επιχειρήσεων τόνισε πως «δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεώς του έπρεπε να δίνει εντολές» ενώ για τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρη τόνισε πως άμεσα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το 199.

«Πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά» τόνισε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η πυροσβεστική θα μπορούσε να επιχειρήσει στο Μάτι μετά τις 7:30 που έπεσε ο αέρας και πρόσθεσε : «σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήσουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος τι μου λέτε!».

Συνήγορος οικογενειών θυμάτων: Με εντυπωσίασε αυτό που είπατε πως η πυροσβεστική δεν μπορεί να χειριστεί δύο παρόμοια συμβάντα ταυτόχρονα, γίνονται αναλύσεις σε ηγετικό επίπεδο τι πήγε στραβά, ποια λάθη γίνανε, ποιος το έκανε; Αυτός που αναλαμβάνει αρχηγός κάθε φορά έχει ανησυχία γιατί κάηκαν άνθρωποι στη Ηλεία για παράδειγμα;

Μάρτυρας: Ξέρω ότι στην προκειμένη περίπτωση της φωτιάς στο Μάτι δεν έγινε αυτό. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση εμπλεκόμενος ήταν ο αρχηγός, θα μπορούσαν να διατάξουν έρευνα ο κ. Τόσκας ή η κυρία Γεροβασίλη από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης. Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα, δεν έγινε.

Συνήγορος : Για προηγούμενες φωτιές έγινε κάτι;

Μάρτυρας : Όχι δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Συνήγορος: Είναι σε γνώση του κράτους ότι έχει αναπηρία αυτός ο μηχανισμός;

Μάρτυρας : Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Τις στρεβλώσεις και τις παραλείψεις τις γνωρίζουμε όλοι αλλά δυστυχώς δε γίνεται κάτι.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα συνεχίζεται στις 24/4.

 

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα